Hlavní obsah

Napříč Spojenými státy se znovu demonstrovalo proti Trumpovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Tisíce lidí vyrazily druhý večer po sobě do ulic amerických měst vyjádřit svou nespokojenost až zděšení nad vítězstvím Donalda Trumpa v úterních prezidentských volbách. Vesměs nenásilné protesty se odehrály v New Yorku, Kalifornii a mnoha dalších státech země rozdělené jednou z nejvyostřenějších kampaní historie. Trump protesty označil za neférové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti proti Trumpovi házeli v Portlandu petardy na policistyVideo: Reuters

 
Článek

V New Yorku se znovu sešly stovky lidí před Trumpovým mrakodrapem Trump Tower na Páté avenue. Křičeli protitrumpovské slogany a v rukou měli transparenty s hesly vyjadřujícími hněv nad osobou příštího prezidenta.

„Jde o klimatickou změnu, dohodu s Íránem. Jde o práva homosexuálů, masové deportace. Ať se na to díváte, odkud chcete, ten chlap to od začátku do konce vidí všechno špatně,” řekl agentuře AP jeden z demonstrantů David Thomas.

Na druhém konci USA v San Francisku stovky lidí křičely „není to můj prezident” a vyzývaly newyorského miliardáře k rezignaci na funkci, do níž byl zvolen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Není mým prezidentem, křičeli Američani na demonstracích proti Donaldu TrumpoviVideo: Reuters

Protestující v Minneapolisu a Portlandu krátce přiměli úřady k uzavření několika klíčových dopravních tepen. Další stovky lidí vyrazily k pochodům ve Filadelfii, Louisville či v Baltimoru.

Trump se k výrazům odporu vůči své osobě vyjádřil na Twitteru. „Právě proběhla velmi otevřená a úspěšná volba prezidenta. Nyní profesionální protestující, podněcováni médii, protestují. Velmi neférové!” napsal muž, který volby ještě krátce před zveřejněním výsledků označoval za zmanipulované a varoval, že nemusí v případě své porážky výsledky ihned uznat.

Na rozdíl od středy, kdy policie zadržela na několika místech více než 50 lidí, byly ve čtvrtek večer protesty poklidnější a k zatýkání téměř nedošlo.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám