Hlavní obsah

Na výplatní pásce nula. Spor o Trumpovu zeď už začíná Američany štvát

– Washington

Na 800 tisíc amerických státních úředníků v pátek kvůli politickým třenicím o rozpočet poprvé nedostalo výplatu. Dvě miliardy dolarů, připravených na mzdových fondech státních organizací, nenašlo své adresáty a na Twitteru se začaly objevovat fotografie výplatnic s jasně vyznačenou nulou.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Státní zaměstnanci demonstrují před Bílým domem

Článek

„Věděli jsme, že to přijde, ale když se to stalo, byl to stejně šok,” řekl televizi CNN William Striffler, pracovník letištní kontroly na letišti Newark u New Yorku. Jeho rodina, očekávající příští týden syna, bude žít z úspor a z příspěvků příbuzných.

„Nechceme se stát politickými pěšáky, kdo za to může, mě nezajímá,” popsal Striffler situaci. Jeho kolegové z vedení odborového svazu letištních kontrolorů kvůli krizi zažalovali washingtonskou vládu.

Nucená dovolená

Na nucené dovolené je 380 tisíc Američanů, 420 tisíc dalších musí pracovat zatím bez nároku na plat, protože jejich zaměstnání je důležité pro chod státu. Po skončení rozpočtové krize by své peníze měli zpětně dostat. Nestátní firmy, které pracují na kontraktech pro vládu, ovšem s žádnou kompenzací počítat nemohou.

Průměrný státní zaměstnanec má v USA týdenní plat 1480 dolarů (33 tisíc korun). Mnozí z nich podle agentury AP žijí od výplaty k výplatě, přestože americká ekonomika prožívá dobré období a nezaměstnanost je mimořádně nízká. Podle státem sponzorovaného výzkumu se v problémech ocitne 40 procent amerických rodin, pokud se objeví naléhavý výdaj 400 dolarů (9 tisíc korun).

Státní zaměstnanci ruší dovolené, vzdávají se pravidelného spoření, žádají o podpory v nezaměstnanosti a zajímají se o půjčky. Mnozí hledají druhé zaměstnání, žádají o odklad platby nájemného, splátek bankovních půjček a hypoték.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám