Hlavní obsah

Na ropnou katastrofu jsme nebyli připraveni, přiznal šéf BP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Ropná společnost BP nebyla dostatečně připravená na možnost, že by její hlubokomořský vrt mohl selhat. V rozhovoru pro čtvrteční vydání listu Financial Times to připustil šéf firmy Tony Hayward. Plošina Deepwater Horizon provozovaná BP vybuchla v dubnu a od té doby z vrtu v hloubce 1500 metrů unikají denně do Mexického zálivu dva až tři milióny litrů ropy denně.

Foto: Sean Gardner , Reuters

Ropa z poškozeného vrtu uniká od konce dubna.

Článek

"Je bezpochyby pravda, že jsme neměli nástroje, které bychom měli mít připravené," řekl Hayward. Kritika za to, že společnost nebyla na hlubokomořský únik ropy připravená, je podle něj "zcela spravedlivá".

Podle Haywarda byla pravděpodobnost, že těžební plošina vybuchne, asi jedna k miliónu. Zdůraznil však, že přesto je třeba toto riziko omezit, aby pravděpodobnost opakování katastrofy bylo nanejvýš "jedna k miliardě nebo jedna k biliónu".

Šéf BP také prohlásil, že pokusy o zastavení obří ropné skvrny na hladině Mexického zálivu jsou vzhledem k jejímu rozsahu relativně úspěšné a daří se skvrnu držet na otevřeném moři. Ropa se ale přesto rozlila do mokřadů v deltě Mississippi či na pobřežní ostrovy u Alabamy a v nejbližších dnech by podle meteorologů mohla zasáhnout i pláže na severozápadě Floridy. [celá zpráva]

Ve čtvrtek BP oznámila, že uhradí výstavbu šesti bariér z písku na pobřeží v Louisianě, aby tamní mokřady ochránila před dalším znečištěním.

Vrt se nedaří ucpat

Hayward nicméně přiznal, že se společnosti nedaří ucpat unikající vrt. Trvale by únik měly zastavit až dva "odlehčovací vrty", které budou dokončeny v srpnu. [celá zpráva]

Společnost BP zatím zaplatila za pokusy o omezení úniku ropy asi miliardu dolarů (21 miliard korun). Podle analytiků Financial Times ale celková částka na likvidaci znečištění, odškodné a pokuty vystoupá k 20 miliardám dolarů (418 miliardám korun). Katastrofa se také promítla do tržní hodnoty BP, cena jejích akcií se za šest týdnů od katastrofy propadla o více než třetinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám