Hlavní obsah

Ropa z vrtu může unikat až do srpna

Novinky, rei
Aktualizováno

Milióny litrů ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu by mohly do moře unikat až do konce srpna. V neděli to přiznal Bílý dům poté, co selhal pokus společnosti BP vrt ucpat bahnem a zabetonovat. Podle britského listu The Daily Telegraph tak hrozí vůbec největší ekologická katastrofa na Zemi moderních dějin v době míru.

Článek

Poradkyně amerického prezidenta pro energetiku Carol Brownerová uvedla, že do moře vytéká více ropy než při havárii tankeru Exxonu Valdez u Aljašky v roce 1989. Tehdy do oceánu vyteklo 257 000 barelů ropy.

Nejvyšší odhady hovoří, že do vody u pobřeží Lousiany unikají až čtyři milióny galonů ropy denně, to je 95 000 barelů čili více než 15 miliónů litrů. Kdyby únik trval další tři měsíce, vyteklo by až téměř 1,5 miliardy litrů ropy. Více jí uniklo jen během války v Zálivu v roce 1991.

Podle vládní vyšetřovací komise ale do vod Mexického zálivu uniká 19 000 barelů ropy denně. To by znamenalo, že do konce srpna by vyteklo přes čtvrt miliardy litrů ropy.

Plošina Deepwater Horizon se potopila koncem dubna poté, co ji zachvátil požár po výbuchu metanu. Jedenáct dělníků při tom zahynulo. Ropný koncern BP a americké úřady se únik několikrát pokusily zastavit, ale neúspěšně. Naposledy minulý týden selhal pokus ucpat vrt v hloubce 1,5 kilometru bahnem a zabetonovat ho.

Úspěch dalšího pokusu nejistý

Společnost nyní plánuje aplikovat speciální ventil, což ale může trvat týdny. K akci nasadí robotické miniponorky, které by měly poškozené potrubí rozříznout tak, aby se k němu dalo napojit další, které by ropu odvádělo. Podobná operace nebyla nikdy v takové hloubce uskutečněna a její úspěch je nejistý.

Nakonec by poškozenému vrtu mohly odlehčit až dva další vrty, které se již v jeho okolí začaly budovat. Právě ty budou hotovy nejdříve v srpnu.

BP už na záchranné akce vynaložila téměř miliardu dolarů a tato částka by se mohla ztrojnásobit. Analytici Reuters už v pátek spekulovali o tom, zda to společnost neoslabí natolik, že by musela být prodána.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám