Hlavní obsah

Na Mexiko se žene ničivý hurikán Patricia, úřady vyhlásily stav ohrožení

– Mexico City

Západní pobřeží Mexika se připravuje na úder ničivého hurikánu Patricia, který v noci na pátek nabral ničivou sílu nejvyšší, tedy páté kategorie. V řadě obcí ve třech pacifických státech byl vyhlášen stav ohrožení, školy zůstanou zavřené a obyvatelé se připravují na možnou evakuaci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hurikán Patricia

Článek

Na bouři se chystají jak důležité přístavy, tak turistická letoviska včetně Acapulka.

Hurikán, který byl ještě o den dříve "pouhou" tropickou bouří, bleskově nabral na síle a rychlost jeho větrů dosáhla až 260 kilometrů za hodinu.

Masa se v pátek nad ránem našeho času nacházela přibližně 320 kilometrů jihovýchodně od důležitého přístavu Manzanillo a pohybovala se severozápadním směrem rychlostí 20 kilometrů v hodině.

Kritické to bude v sobotu nad ránem

Podle předpovědí amerického Národního střediska pro hurikány dorazí Patricia k pevnině v sobotu nad ránem u pobřeží státu Jalisco. Do té doby by měl mírně zeslábnout, stále však bude patřit do ničivé čtvrté kategorie hurikánů.

Rovněž sousední stát Colima se musí připravit na lijáky a záplavy, které mohou Patricii doprovázet. Podle meteorologů mají srážky dosáhnout v průměru 15 až 30 centimetrů, místy ale i skoro 80 centimetrů.

Vedle Jalisca a Colimy platí stav ohrožení také v některých městech a obcích státu Nayarit. Guvernér Colimy nařídil na dnešek uzavření veškerých škol. Lidé v obavách z možných záplav skupují zásoby základních životních potřeb.

Největší silou by měl hurikán udeřit v oblasti mezi Manzanillem a oblíbeným letoviskem Puerto Vallarta. Jeho působení však pocítí i lidé ve vzdálenějším Acapulku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám