Hlavní obsah

Na Giulianiho padl stín soudního procesu

Právo, Jiří Roškot
WASHINGTON

V neděli skončil v poutech exšéf newyorské policie Bernard Kerik a prezidentskému kandidátovi Rudymu Giulianimu je horko. Jako starosta ho totiž v roce 2000 jmenoval, a jak se ukázalo, věděl o jeho pochybných kontaktech víc, než vypověděl.

Článek

Favorit mezi republikány tak dva měsíce před důležitým prvním měřením sil v Iowě, kde si navíc nestojí dobře, nabídl rivalům vítaný terč kritiky za to, že ve vysoké funkci nemá dobrý úsudek, upozornila televize CBS.

Kerik, někdejší starostův řidič a bodygard, šel na post šéfa policie bez vysoké školy i prověrky, ačkoli předpisy obojí nařizují. Teď čelí tento pozdější ministr vnitra americké okupační správy v Iráku obvinění z korupce, daňového úniku a lhaní.

Giuliani měl podle médií vědět víc o Kerikově vztazích se stavební společností ucházející se o licenci v New Yorku, která mu "darem" renovovala dům za statisíce dolarů a navíc byla podezřelá z vazby na mafii.

Druhá fronta pro Hillary

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová se naproti tomu probírá z šoku poté, co se na ni při TV debatě poprvé obořili soupeři Barack Obama a John Edwards v pokusu otřást jejím suverénním vedením. Právě Iowa, jak ostatně i sama přiznala, je její Achillovou patou.

Na hlavu jí hodili, že hájí zkorumpovaný systém ve Washingtonu, že její boje s republikány, táhnoucí se od 90. let, jsou přítěží, a také že mění postoje k válce v Iráku i vůči Íránu.

Krátce nato zjistila, že se její náskok před Obamou rázem ztenčil o deset procent, a byť stále vede o více než 20 bodů, nebude její cesta za nominací do voleb procházkou. Zatížila ji i kauza zveřejnění korespondence s prezidentským chotěm, když v 90. letech jako první dáma sestavila reformu zdravotnictví. Televize NBC prezentovala žádost Billa Clintona, aby listiny zůstaly v uzamčeném archívu do roku 2012.

O atmosféře svědčí i nová kniha Kathleen Willeyové, bývalé pracovnice Bílého domu, obviňující Clintonovy z podílu na vraždě jejího manžela v listopadu 1993. Sama Clintona kdysi obvinila ze sexuálního obtěžování.

Reklama

Výběr článků

Načítám