Hlavní obsah

Mexiko povolilo potraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXIKO

Zastupitelé hlavního města Mexika v úterý legalizovali potraty během prvních tří měsíců těhotenství. Dosud byl potrat povolen pouze v případě znásilnění, defektu plodu nebo ohrožení života matky. Pro legalizaci bylo 46 hlasů, proti 19. Odpůrci potratů míní zákon předložit soudům.

Článek

Téma bylo velmi ožehavé, protože Mexiko je hlavním městem druhé nejlidnatější katolické země na světě. Církev byla proti změně zákona. Papež Benedikt XVI. se minulý týden obrátil na mexické biskupy, aby se postavili proti legalizaci potratů.

Za legalizaci bojovaly především organizace usilující o práva žen. Odhaduje se, že v hlavním městě se ročně uskuteční 200 tisíc ilegálních potratů. Při pokoutně prováděných zákrocích zemře na 1500 žen, protože nejsou dodržována základní hygienická pravidla.

Organizace Human Rights Watch hájící lidská práva uváděla, že i mnoho znásilněných žen dává přednost nelegálnímu zákroku, protože jsou ponižovány a úředníci schvalující potrat na ně naléhají, aby si dítě ponechaly. [celá zpráva]

V ulicích hlavního města se před hlasováním několikrát střetli zastánci obou táborů.

Radní města Mexika už několikrát pobouřili zastánce konzervativních hodnot. Naposledy když odsouhlasili soužití párů stejného pohlaví. [celá zpráva] Nyní zvažují legalizaci euthanasie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám