Hlavní obsah

McCainova obliba u Američanů povážlivě klesá

– WASHINGTON
Novinky, rei

Prezidentský kandidát amerických demokratů Barack Obama zvýšil tři týdny před volbami náskok před svým republikánským soupeřem Johnem McCainem. McCain na Obamu ztrácí 14 procent, což je před blížícími se volbami vůbec nejvíc v posledních týdnech. Vyplývá to z průzkumu deník New York Times a stanice CBS News.

Článek

Poměr 53:39 procentům v Obamův prospěch naznačuje, že Obama zúročuje znepokojení Američanů z finanční krize v zemi. Za ztráty si ale může hlavně McCain sám. Z průzkumu vyplývá, že jeho agresivní kampaň vedená v osobní rovině měla na voliče opačný efekt. Šedesát procent z nich se domnívá, že senátor z Arizony se v poslední době snažil spíš zasáhnout svého oponenta, než aby vysvětloval svůj program.

McCainovy ztráty potvrdily v uplynulých dnech i další průzkumy, které také naznačily, že se na Obamovu stranu přidávají státy, které by mohly za vyrovnaného stavu být jazýčkem na pomyslných vahách. Obama si udržuje pohodlný náskok v Pensylvánii a Coloradu, mírně navrch má i na Floridě a v Ohiu.

McCainův tým už od negativní kampaně z předchozích dní po víkendu upustil. Vymkla se totiž z rukou a McCain musel na jednom předvolebním shromáždění dokonce Obamu hájit. Na mítincích občas z publika na Obamovu adresu zaznívaly výkřiky jako "Zabijte ho!“. Při jednom setkání musel McCain sám odebrat mikrofon starší ženě, která Obamu označovala za Araba.

Nespokojenost veřejnosti s výpady zažila o víkendu McCainova možná budoucí viceprezidentka Sarah Palinová, když ve Filadelfii se svou sedmiletou dcerou Piper zahajovala utkání hokejové ligy. Úvodní vhazování doprovázelo bučení diváků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám