Hlavní obsah

McCain vzdal boj o voličské hlasy v Michiganu

Novinky, BBC, rei
WASHINGTON

Prezidentský kandidát amerických republikánů John McCain vzdal měsíc před volbami další úsilí o voličské hlasy ve státě Michigan, který list Washington Post před časem označil za jedno z tuctu nejdůležitějších předvolebních bojišť.

Foto: Tim Shaffer , Reuters

John McCain

Článek

McCainův tým oznámil, že v Michiganu zastavuje veškerou reklamní kampaň a McCain dokonce zrušil návštěvu plánovanou na příští týden. Hodlá se soustředit na Minnesotu, Pensylvánii a Iowu.

Analytici to hodnotí jako ránu pro McCainův tábor, který se tvrdě snažil vrátit stát pod kontrolu Republikánské strany. Nadějí mu mohlo být, že demokraté částečně ignorovali výsledky michiganských primárek a hlasy státních delegátů na závěrečném sjezdu počítali jen jako poloviční. Při posledních prezidentských volbách navíc vyhráli demokraté v Michiganu jen těsně.

McCain v průzkumech v Michiganu zpočátku vedl. Nakonec tam ale primárky vyhrál jeho republikánský soukmenovec Mitt Romney. Nedávno navíc výrazně vzrostly preference demokratického protivníka Baracka Obamy. Pozorovatelé to částečně přičítají na vrub McCainovi, který tamním nezaměstnaným řekl, že jim práci v automobilce nevrátí.

Obama má navrch i v celonárodních průzkumech, vede o šest procent. McCainovi do karet nehraje ani současná ekonomická krize.

Podle stránek Real Clear Politics má Obama zajištěnou podporu v Ohiu, Virginii, Severní Karolině, Coloradu a na Floridě. Výrazněji se k němu přiklánějí také voliči v Minnesotě, Wisconsinu a Pensylvánii.

Reklama

Výběr článků

Načítám