Hlavní obsah

Krvavé bitky, rabování. Peru zachvátily ostré protesty kvůli drahým palivům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima
Aktualizováno

Desítky zraněných policistů, vyrabované obchody, poničená a vypleněná sídla nejrůznějších státních institucí. Tak vypadá peruánská metropole Lima po rozsáhlých protestech proti rychle rostoucím cenám paliv a hnojiv, což souvisí s ruským útokem na Ukrajinu. Protestující nezastavil ani zákaz vycházení, který narychlo vyhlásil peruánský prezident Pedro Castillo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krvavé bitky, rabování. Peru zachvátily ostré protesty kvůli drahotěVideo: Reuters

 
Článek

Kabinet vyhlásil zákaz vycházení od úterních dvou hodin ráno do půlnoci (9:00 až středečních 7:00 SELČ), a to „aby ochránil základní práva lidí“, jak řekl v televizním projevu několik hodin před začátkem zákazu Castillo.

Stejně rychle, jako byl zákaz vycházení vyhlášen, byl ale nakonec i odvolán, protože se ukázal jako nefunkční.

Foto: Angela Ponce, Reuters

Protesty v Peru

V úterý večer se shromáždily stovky lidí poblíž Abancay Avenue v centru Limy a požadovaly odchod prezidenta Castilla. Kromě transparentů měli protestující s sebou i tyče, kameny, hole, lahve a pyrotechniku. Postupně se protest proti peruánskému vedení zvrhl v totální vandalismus. Byly poničeny kanceláře nejvyššího soudu v Limě, vyrabovány obchody. Zranění utrpělo kolem 25 policistů a i někteří novináři, kteří akci zpravodajsky pokrývali.

Vzhledem k situaci je přerušena výuka ve školách. Na čtvrtek je vyhlášena velká demonstrace učitelských svazů, uvedla peruánská tisková agentura Andina.

Foto: Angela Ponce, Reuters

Protesty v Peru

Protesty vypukly už minulý týden ve venkovských oblastech země, od té doby se však začaly šířit do dalších částí Peru. Postupně se na některých místech vyhrocují, při potyčkách s policisty podle vlády zemřeli nejméně čtyři lidé. Ve městě Ica na jihu země protestující zapalovali mýtné brány a útočili na strážce pořádku.

Někteří farmáři a řidiči kamionů minulý týden zablokovali dálnice vedoucí do Limy, což v metropoli vedlo k náhlému zvýšení cen potravin a v některých případech i k rabování obchodů.

Na ceny potravin dopadnou drahá hnojiva

Ekonomika

Demonstrace jsou podle agentury Reuters nepříjemná realita pro levicového prezidenta Castilla, který byl před nástupem do funkce farmářem a učitelem a do úřadu se loni dostal díky velké podpoře chudšího venkovského obyvatelstva. Jeho oblíbenost ale rychle opadla, a to i na venkově, nyní se celostátně pohybuje kolem 25 procent. Castillo již překonal dva pokusy o odvolání z funkce a mnohokrát obměnil svůj kabinet.

Foto: Alessandro Cinque, Reuters

Protesty v Peru

Vláda se o víkendu snažila zklidnit situaci v zemi návrhem, podle nějž by zrušila téměř veškeré daně na pohonné hmoty a zároveň zvýšila minimální mzdu o deset procent. Peru rovněž vyhlásilo stav nouze pro svůj zemědělský sektor, jemuž se nedostává hnojiv v důsledku západních sankcí vůči Rusku, které je jejich velkým vývozcem.

Foto: Aldair Mejia, ČTK/AP

Protesty v Limě

Reklama

Výběr článků

Načítám