Hlavní obsah

Kněží v Argentině obtěžovali neslyšící děti, dostali čtyřicetileté tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentinský soud poslal do vězení dva kněze za sexuální obtěžování neslyšících dětí v katolické škole. Nicola Corradi byl odsouzen na 42 let a Horacio Corbacho na 45 let. Obtěžování dětí se podle agentury AP událo mezi lety 2004 až 2016 ve škole pro neslyšící a sluchově postižené na severozápadě Argentiny. Oběťmi bylo deset tehdejších studentů školy.

Foto: Marcelo Ruiz Mendoza, ČTK/AP

Od soudu odvádějí trojici odsouzených Nicolu Corradiho (v kolečkovém křesle) Armanda Gomeze a Horacia Corbachu

Článek

Tresty jsou de facto doživotní, Corradi pocházející z Itálie má 83 let, Argentinec Corbacho 59 let.

Na osmnáct let soud poslal do vězení i zahradníka Armanda Gómeze. Dva kněží, kteří byli zadrženi již v roce 2016, byli spolu se zahradníkem obviněni ze sexuálního obtěžování za zvláště přitěžujících okolností a z hrubého zacházení s nezletilými.

Případ v době svého odhalení obyvatele Argentiny šokoval. Navíc se ukázalo, že italský duchovní byl z podobných trestných činů obviňován již během svého působení v italské Veroně, nikdy však nebyl z ničeho formálně obviněn.

Jak poznamenala agentura AP, Vatikán podle všeho o Corradim věděl již od roku 2009. Tehdy veřejně vystoupilo několik studentů katolického institutu Antonia Provoly a zveřejnilo detaily o obtěžování i jména těch, kteří se ho měli dopouštět. Vatikán tehdy nařídil vyšetřování a potrestal čtyři obviněné duchovní, ne však Corradiho.

Reklama

Výběr článků

Načítám