Hlavní obsah

Kauza Tlustého Leonarda má další oběť, kontradmirála odsoudili za korupci

Washington

Americký soud poslal ve středu na rok a půl do vězení bývalého kontradmirála amerického námořnictva Roberta Gilbeaua za korupční jednání. Toho se dopustil tím, že přijímal dary od malajsijského podnikatele Leonarda Francise, který si jimi zajišťoval, aby americké lodě zastavovaly v přístavech, kde jim jeho firma poskytovala předražené služby.

Foto: US Navy, Reuters

Americký kontradmirál Robert Gilbeau byl odsouzen na rok a půl do vězení za korupční jednání. Přijímal dary od malajsijského podnikatele Leonarda Francise, přezdívaného Tlustý Leonard.

Článek

Šestapadesátiletý kontradmirál Robert Gilbeau je nejvýše postaveným odsouzeným důstojníkem v rozsáhlejším skandálu zasahujícím do špiček amerického vojenského námořnictva.

„Porušil jste zákon a zneuctil své druhy na palubě, námořnictvo a Spojené státy,” řekl podle agentury AFP Gilbeauovi kalifornský soudce Janis Sammartino. Podle obvinění si Gilbeau užíval placených prostitutek a pobytu v luxusních hotelech. Gilbeau ve své obhajobě zdůvodnil své chování posttraumatickým syndromem, který si přinesl z bojů v Iráku v roce 2007.

Podle obvinění lhal vyšetřovatelům, aby zakryl 20 let trvající kontakty s malajsijským majitelem subdodavatelské firmy pro americké námořnictvo Leonardem Francisem, zvaným kvůli své váze skoro 200 kg Tlustý Leonard.

Rozsáhlý skandál

Francisova singapurská firma Glenn Defence Marine Asia Ltd. po 25 let zajišťovala pro americká plavidla v asijských přístavech řadu služeb od odtažení remorkéry přes palivo, pitnou vodu a potraviny až po odvoz odpadků. Potřeboval ale vědět, kdy které lodě kam připlují. Když kontrakt získal, uměle navyšoval náklady, někdy dokonce s vědomím důstojníků, které uplácel drahým zbožím.

Obézní podnikatel s přezdívkou Tlustý Leonard, jenž žil v Singapuru, po svém zadržení v roce 2013 přiznal, že vojákům obstarával peníze, alkohol, prostitutky a další věcné dary. A to proto, aby zajistili, že lodě námořnictva kotvily v přístavech, kde jeho společnost působí.[celá zpráva]

Uplacení kapitáni i vyšetřovatel 

Do skandálu byli zapleteni kapitáni Michael Vannak, Khem Misiewicz a Jose Luis Sanchez, který pracoval jako zástupce pro logistiku 7. flotily a Francisovi poskytoval utajené podrobnosti o přesunech plavidel a jejich zastávkách v přístavech. Za to dostal v letech 2009 až 2013 od Tlustého Leonarda sto tisíc dolarů. Leonard mu také mu platil prostitutky a posílal jejich fotografie.

Návštěvy amerických lodí v přístavech, kde působila Francisova firma, pomáhal plánovat zástupce operačního důstojníka 7. flotily Misiewicz. Za to mu Leonard platil cesty, luxusní hotely, lístky na koncert Lady Gaga v Thajsku a na muzikál Lví král v Tokiu a prostitutky.

Foto: US Navy, Reuters

Torpédoborec USS Mason u Ománu

Sanchez v roce 2013 přiznal vinu stejně jako kapitán Daniel Dusek. Ten používal svůj vliv, aby lodě U. S. Navy zakotvily v přístavech, které Francis vlastní nebo kde jeho firma poskytuje služby. [celá zpráva]

Zvláštní agent námořnictva dohlížející na vyšetřování John Bertrand Beliveau II. poskytoval Francisovi informace o tom, jak postupuje prošetřování tlusťochových smluv s námořnictvem. Ten mu za to platil cesty, hotely a služby prostitutek.

Spadla klec

O bezpečnostní prověrku kvůli aféře přišli dva admirálové Ted Branch a Bruce Loveless, z nichž jeden velel námořní rozvědce. Ti však nejsou stíháni.

Námořní vyšetřovací služba (NCIS) po celé roky chovala proti Francisi Leonardovi podezření, ale nedokázala proti němu shromáždit dostatek důkazů. Pak se ho ale podařilo vylákat při falešné operaci do USA a v září 2013 byl zadržen v San Diegu.

Reklama

Související články

Námořnictvo USA odvolalo dalšího důstojníka

Rozrůstající se korupčně sexuální skandál v americkém námořnictvu má další oběť. Vedení námořních sil ve čtvrtek zbavilo funkce kapitána zodpovědného za...

Výběr článků

Načítám