Hlavní obsah

Skandál v námořnictvu USA: Tlustý Leonard platil důstojníkům děvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Už tři důstojníci amerického námořnictva byli zadrženi v rozsáhlém případu korupce, uvedla ve středu stanice CNN. Přijímali úplatky od malajského podnikatele Leonarda Francise, přezdívaného pro svou hmotnost skoro 200 kilogramů Tlustý Leonard. Platil jim drahé hotely, ale také zprostředkovával prostitutky nebo lístky na koncert Lady Gaga.

Foto: General Dynamics

Americký torpédoborec třídy Arleigh Burke (DDG 51) vybavený protiraketovým systémem Aegis

Článek

Francisova singapurská firma Glenn Defence Marine Asia Ltd. zajišťovala pro americká plavidla v asijských přístavech řadu služeb od odtažení remorkéry přes palivo, pitnou vodu a potraviny až po odvoz odpadků. Potřeboval ale vědět, kdy které lodě kam připlují. Když kontrakt získal, uměle navyšoval náklady, někdy dokonce s vědomím důstojníků, které uplácel drahým zbožím.

Už v září byli zadrženi kapitán Michael Vannak Khem Misiewicz a zvláštní agent námořnictva dohlížející na vyšetřování John Bertrand Beliveau II. Minulý týden byl zadržen další kapitán Jose Luis Sanchez. Za spiknutí s cílem získat úplatky všem hrozí až pět let.

Případ ale sahá výše, suspendováni byli i dva admirálové zpravodajské služby námořnictva Ted Branch a Bruce Loveless, kteří měli přístup k tajným zprávám, i když zatím nebyli obviněni.

Chtěl i obrázky

Sanchez, který pracoval jako zástupce pro logistiku 7. flotily a Francisovi pomáhal v podnikání tím, že mu poskytoval utajené podrobnosti o přesunech plavidel a jejich zastávkách v přístavech, dostal v letech 2009 až 2013 od Tlustého Leonarda sto tisíc dolarů. Také mu uhradil cestovní náklady a platil prostitutky.

Sanchez dokonce žádal Malajce, aby mu poskytl obrázky lehkých děv pro lepší motivaci. Pak mu přes Facebook poslal vzkaz „Mňamky, tátovi se líbí.“

Sanchez byl zatčen minulý týden. Je obviněn, že Leonarda informoval o tom, že úřady prověřují jeho účet na 100 000 dolarů, napsal list Washington Post.

Návštěvy amerických lodí v přístavech, kde působila Francisova firma a kde Francis předražoval své služby, pomáhal plánovat zástupce operačního důstojníka 7. flotily Misiewicz. Za to mu Leonard platil cesty, luxusní hotely, lístky na koncert Lady Gaga v Thajsku a na muzikál Lví král v Tokiu a prostitutky. Sami se oslovovali velký brácho a malý bráško.

Třetí zadržený Beliveau poskytoval Francisovi informace o tom, jak postupuje prošetřování tlusťochových smluv s námořnictvem. Ten mu za to platil cesty hotely a služby prostitutek.

Vylákali ho do USA

Námořní vyšetřovací služba (NCIS) po celé roky chovala proti Francisi Leonardovi podezření, ale nedokázala proti němu shromáždit dostatek důkazů. Pak se ho ale podařilo vylákat při falešné operaci do USA a v září byl zadržen v San Diegu.

Tlustý Leonard měl peněz na rozhazování, jezdil v doprovodu společnic sportovními vozy a jak řekl CNN jiný bývalý kapitán Kevin Eyer, který se účastnil večírků v přístavech pořádaných Francisem: „Zatímco já jsem mohl pít budweiser, Leonard měl Dom Perignon.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám