Hlavní obsah

K vraždění Afghánců chybí důkazy, tvrdí obhájce amerického vojáka

– Washington
Novinky, rei

Právní zástupce 38letého amerického seržanta Roberta Balese nařčeného ze zavraždění 16 afghánských civilistů u Kandaháru tvrdí, že prakticky neexistují přímé důkazy o vojákově činu. Řekl také, že Bales si nic z masakru nepamatuje, vybavil si pouze momenty před činem a po něm.

Foto: ČTK/AP

Seržant Robert Bales

Článek

„Ta nařčení všichni známe, já ale nevím o tom, že by vláda měla moc důkazů. Neexistují žádné forenzní důkazy a neexistuje žádné přiznání,“ prohlásil právník John Henry Browne. Dodal, že se osobně vydá do Afghánistánu, aby okolnosti masakru posoudil na místě.

Za irelevantní označil také zprávy médií o tom, že Bales měl finanční potíže. Voják údajně nezvládal splácet hypotéky na dva domy a dlužil také na soudní pokutě ve výši 1,5 miliónu dolarů (bezmála 28 miliónů korun) za zpronevěřené peníze z doby před deseti lety, kdy pracoval jako burzovní makléř.

„To nic neznamená. Zajisté, jsou zde finanční problémy, ty mám já také, 99 procent Američanů má finanční potíže, ale nezabijete kvůli nim ženy a děti,“ řekl Browne.

Čeká na obvinění

Bales je zadržován ve vazební věznici na základně Fort Leavenworth v Kansasu. Očekává se, že obvinění proti němu budou vznesena ještě tento týden.

Masakr vesničanů ztížil vztahy mezi USA a Afghánistánem. Afghánská vláda tvrdí, že útočníků bylo více, Američané to popírají.

Bales útočil předminulý víkend v noci. Údajně před opuštěním základny požil alkohol. Vnikl do tří domů, kde střílel po jejich obyvatelích, mrtvoly pak zapálil.

Seržant Bales sloužil třikrát v Iráku, v Afghánistánu poprvé. V minulosti byl dvakrát zraněn a podle některých zpráv trpí syndromem poškozeného mozku. Den před masakrem byl u exploze, při níž jeho kolega přišel o nohu.

Balesova manželka v úterý vydala prohlášení, v němž vyjádřila soucit s příbuznými zabitých a dodala, že nechápe, co se mohlo stát. Událost nedokáže spojit „s charakterem muže, kterého zná a jehož obdivuje“. [celá zpráva]

Pentagon dříve uvedl, že Balesovi hrozí poprava. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Američtí vojáci v Afghánistánu pálili Korán

Vrchní velitel ISAF v Afghánistánu se v úterý omluvil za to, že američtí vojáci spálili velké množství islámských dokumentů včetně koránů. Na jihu země se zase...

Výběr článků

Načítám