Hlavní obsah

Jména se pletou v jednom kuse, chlácholil poníženou muslimku manažer známé kavárny

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemnou situaci zažila devatenáctiletá studentka Aishah z Minnesoty. V kiosku kavárny Starbucks barista mladé muslimce na kelímek místo jejího jména napsal „ISIS”, což je jedna ze zkratek používaných pro teroristickou organizaci Islámský stát. Manažer prodejny později ženu chlácholil, že „jména se pletou v jednom kuse”, informoval server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Barista napsal na kelímek místo jména zkratku teroristické organizace. Ilustrační foto

Článek

Devatenáctiletá Aishah navštívila první červencový den kavárnu v obchodním centru Target ve městě Saint Paul. Centrum tam provozuje i kiosek Starbucks, kde rovněž zaměstnává personál včetně baristů.

Aishah byla jako muslimka oblečená v hidžábu a objednala si kávu. Když ji dostala, nestačila se divit, jaké jméno jí na kelímek barista napsal. Místo jejího jména, které se vyslovuje jako „Ajša”, stálo na kelímku „ISIS”, tedy anglické označení pro radikální islámskou teroristickou organizaci, vyslovované jako „Ajsis”.

„Své jméno jsem přitom opakovala několikrát,” poznamenala Aishah, jejíž příjmení nebylo zveřejněno. „Když jsem dostala kelímek s tím nápisem, zůstala jsem v šoku. Jak to vůbec někdo může v dnešní době napsat?” ptala se řečnicky mladá studentka. Podle vlastních slov se cítila uraženě, poníženě a rozzuřeně.

Aishah následně oslovila manažera prodejny, který však problém smetl ze stolu. „Ptal se, v čem je problém, když se jména na kelímcích komolí v jednom kuse,” uvedl Jaylani Hussein, ředitel organizace Council on American–Islamic Relations (CAIR). Na tu se mladá žena obrátila s žádostí o pomoc.

Požaduje propuštění

Z kavárny odcházela žena s novou kávou a voucherem v hodnotě 25 dolarů, který jí byl předán v rámci omluvy. Barista měl jméno přeslechnout a zkratku „ISIS” nikdy předtím neslyšel, uvedla ve vyjádření obchodní síť Target.

Studentka stáhla žalobu na pražskou školu kvůli nošení hidžábu

Krimi

Studentka nyní přesto požaduje, aby byli barista a manažer propuštěni. CAIR navíc na tiskové konferenci prostřednictvím ředitele uvedl, že zvažuje podání žaloby za diskriminaci a porušení lidských práv. Právníci neziskové organizace už vyzvali šéfa obchodních sítí Target Briana Cornella, aby zaujal postoj proti islamofobním názorům a jiným formám nenávistných projevů. Cornell už se v minulosti proti rasismu vymezil.

„Incident jsme prošetřili a domníváme se, že nešlo o cílený projev nenávisti, ale nešťastnou náhodu, kdy barista přeslechl jméno zákaznice. Provedeme opatření, například dodatečné školení, aby se situace příště neopakovala,” dodala společnost Target v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám