Hlavní obsah

Studentka stáhla žalobu na pražskou školu kvůli nošení hidžábu

Praha

Muslimka, které pražská střední zdravotní škola v roce 2013 nedovolila nosit při vyučování šátek, vzala zpět svou žalobu. Loni v prosinci přitom uspěla u Nejvyššího soudu. Důvodem stažení žaloby jsou podle Deníku N neustálé nenávistné útoky.

Foto: Milan Malíček, Právo

V demonstraci se změnil soud se studentkou ze Somálska, která se soudí se školou, kde jí zakázali nošení hidžábu. Demonstranti si přinesli transparenty s hesly, ale třeba i portrét prezidenta Zemana

Článek

Škola podle ředitelky Ivanky Kohoutové ale se zpětvzetím žaloby nesouhlasí, sdělil její advokát Radek Suchý. Do konce týdne o tomto jejím rozhodnutí vyrozumí soud s patřičným odůvodněním, dodal.

Odvolací soud zamítl žalobu na střední školu kvůli nošení hidžábu

Krimi

Informaci o zpětvzetí žaloby obdržel advokát v úterý od Obvodního soudu pro Prahu 10. „Zároveň byla žalovaná, tedy Střední zdravotnická škola vyzvána, aby se ve stanovené lhůtě vyjádřila, zda se zpětvzetím žaloby souhlasí. Pokud totiž z vážných důvodů ostatní účastníci se zpětvzetím žaloby nesouhlasí, tak soud dle občanského soudního řádu rozhodne, že zpětvzetí návrhu není účinné," uvedl Suchý.

Nejvyšší soud se jí zastal

Spor začal v roce 2013. Somálská dívka chtěla na pražské Střední zdravotnické škole v Ruské ulici nosit hidžáb, tedy šátek, jímž si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena. Somálka tvrdila, že školu opustila poté, co ji ředitelka v září 2013 vyzvala, aby si hidžáb při teoretické výuce sundala.

Kauza hidžábu ve škole: Aktivisté u soudu zpívali hymnu, soudkyně nechala vyklidit síň

Krimi

V roce 2016 studentka školu zažalovala, domáhala se omluvy a 60 000 korun. U Obvodního soudu pro Prahu 10 ani Městského soudu v Praze neuspěla. Nejvyšší soud ale loni v prosinci rozhodl, že zákaz muslimského šátku při teoretické výuce nemá legitimní cíl. ČR podle něj nesmí diskriminovat některý z náboženských směrů. Obvodní soud se tak má případem zabývat znovu.

Ke zpětvzetí žaloby vedla studentku podle její advokátky Radky Korbelové Dohnalové obava z dalšího možného pronásledování, kterému byla v důsledku podání žaloby v posledních letech vystavena. „Čelila vyhrožování, dehonestaci, setkala se s obtížemi při hledání bydlení a zaměstnání," sdělila Deníku N advokátka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám