Hlavní obsah

Italoameričané žádají nazpět Kolumbův den

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie

Italskoamerická sdružení zažalovala vedení americké Filadelfie za to, že starosta města nahradil Kolumbův den Dnem domorodých obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Kolumbův den ve Filadelfii slaví od roku 1937

Článek

Šestatřicetistránková žaloba, podaná ve čtvrtek, viní starostu města Jima Kenneyho z „jednostranného“ a „záměrně diskriminačního“ jednání, kterého se měl dopustit, když v lednu svátek přejmenoval.

„Obě skupiny zasluhují uznání, starosta Kenney by ale neměl přistupovat k rozhodnutím, která diskriminují Italoameričany ve prospěch jiné etnické skupiny,“ zdůraznily v dokumentu Konference prezidentů hlavních italskoamerických organizací, Sdružení 1942 a jeden italskoamerický člen filadelfské rady.

Jeep indiánům nechce ustoupit, spor o název Cherokee ale nemusí být u konce

AutoMoto

Viní starostu také z toho, že nechal odstranit Kolumbovu sochu, která je středem oslav během Kolumbova dne. Kenney v prohlášení pro televizi CBS News Philadelphia nazval žalobu za „prokazatelně nepodloženým politickým spiknutím“.

Kolumbův den, který ve Filadelfii slaví od roku 1937, připomíná objevení Nového světa Kryštofem Kolumbem 12. října 1492.

Reklama

Výběr článků

Načítám