Hlavní obsah

Írán a Rusko se pokusily ovlivnit volby v USA, tvrdí šéf amerických zpravodajců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy zaznamenaly pokusy Ruska a Íránu o ovlivnění nadcházejících prezidentských voleb. Řekl to ředitel amerických tajných služeb (DNI) John Ratcliffe, podle nějž tyto země získaly některé kontaktní údaje z voličských seznamů. Írán je prý využil k zasílání e-mailových zpráv, které měly zastrašit voliče a poškodit současného prezidenta Donalda Trump.

Foto: ČTK

John Ratcliffe

Článek

"Máme potvrzeno, že některé informace z voličských seznamů získal Írán a nezávisle na něm také Rusko... Írán rozesílal podvodné e-maily, jejichž cílem bylo zastrašit voliče, rozdmýchat společenské napětí a poškodit prezidenta Trumpa," uvedl podle agentury Reuters Ratcliffe.

"Tyto aktivity jsou zoufalými pokusy zoufalé protistrany," dodal.

Na narychlo svolané tiskové konferenci kromě Ratcliffea před novináři mluvil i ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray. Oba Američany ujistili, že všechny zahraniční země, které se pokusí o vměšování do voleb, musejí počítat s následky.

Demokratičtí voliči pod tlakem

Vedení tajných služeb odhalilo pokusy o vměšování ze zahraničí v době, kdy demokratičtí voliči v nejméně čtyřech amerických státech včetně Floridy a Pensylvánie, které patrně budou rozhodující pro výsledek listopadových prezidentských voleb, obdrželi výhrůžné emaily.

Jejich autoři se v nich lživě vydávají za krajně pravicovou skupinu Proud Boys a příjemcům vzkazují, že "po nich půjdou", pokud nedají svůj hlas současnému republikánskému prezidentovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám