Hlavní obsah

Hurikán Jóta napáchal rozsáhlé škody, má přes třicet obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Salvador

Více než tři desítky obětí si vyžádal ve Střední Americe hurikán Jóta, který postupně slábl, až nad Salvadorem zcela zanikl. V Nikaragui, Hondurasu a dalších zemích napáchal živel navíc rozsáhlé materiální škody, informovala ve čtvrtek agentura AFP. Nikaragujské úřady podle televize CNN uvedly, že je to vůbec nejsilnější hurikán, který kdy zasáhl zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Jóta se prohnal HondurasemVideo: AP

 
Článek

Nikaragua hlásí zatím 18 mrtvých, z toho sedm dětí, dalších 14 obětí si bouře vyžádala v Hondurasu. Většina jich utonula při záplavách, či zahynula při sesuvech půdy, které strhly obydlí. Mnoho dalších lidí se pohřešuje. Desítky tisíc obyvatel jsou stále odříznuty od světa, nemají přístup k pitné vodě ani elektřině.

Hurikán Jóta zesílil, vítr má rychlost 230 km/h

Amerika

Podle agentury AFP si Jóta vyžádala oběti také v Guatemale, Panamě a Salvadoru. Dva mrtvé hlásí i karibské ostrovy patřící Kolumbii.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Poničené domy v nikaragujském Puerto Cabezas

Zhruba 160 000 obyvatel Nikaraguy a 70 000 lidí z Hondurasu muselo kvůli řádění živlu opustit své domovy. Podle agentury Reuters by mohla současná situace donutit některé z nich, aby se vydali za lepším životem do Spojených států. V Nikaraguy vítr proměnil mnoho domů v hromádky prken a klád.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Hurikánem Jóta poničené domy v nikaragujském Puerto Cabezas

Jóta dorazila na severovýchod Nikaraguy v pondělí večer místního času a postupně se přesouvala dál přes Honduras, Salvador a Guatemalu. Následky živlu však pocítili lidé v oblasti od jižního Mexika po sever Kolumbie.

Foto: Colombia Presidency, Reuters

Hurikánem Jóta poničené pobřeží v kolumbijské Providencii

Hurikán, který v pondělí dosahoval nejvyššího, tedy pátého stupně, a provázel ho vítr o rychlosti 250 km/h, postupně slábl, až nad Salvadorem zanikl. Silné deště však postiženou oblast dál sužují.

Foto: Delmer Martinez, ČTK/AP

Do Hondurasu přinesl hurikán Jóta lijáky.

Živel způsobil ve Střední Americe i rozsáhlé materiální škody. Postihl oblast, přes kterou před dvěma týdny přehnal i hurikán Éta. Půda tak již byla nasáklá vodou a další přívaly jen těžko vstřebávala. Éta si vyžádala ve Střední Americe přes 130 obětí.

Záplavy a neustávající lijáky. Floridu pustošila bouře Eta

Amerika

Jóta byla rekordní třicátou pojmenovanou bouří letošní atlantické hurikánové sezony. Za oficiální konec sezony se považuje 30. listopad. Bouří bylo letos tolik, že vybraná jména nestačila a musely se označovat písmeny řecké abecedy.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Nikargujka sedí mezi troskami svého domu v Puerto Cabezas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám