Hlavní obsah

Gingrich vzdal boj o republikánskou nominaci do Bílého domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Konzervativní republikán Newt Gingrich ve středu podle listu Financial Times oznámil, že odstupuje z boje o nominaci strany na kandidáta do prezidentských voleb v USA. V úterý neuspěl ani v jedněch z pěti primárek. Ve všech zvítězil Mitt Romney. Jeho jediným soupeřem zůstává Ron Paul.

Foto: Marvin Gentry, Reuters

Newt Gingrich v alabamském Birminghamu

Článek

Gingrich se rozhodl odstoupit z klání jak kvůli tomu, že už neměl šanci Romneyho porazit, tak kvůli finančním potížím. Už před měsícem omezil kampaň na minimum. Gingrich spekuloval, že kdyby Romney nezískal dost hlasů, mohl by uspět na republikánském sjezdu. Z primárek jako vítěz vzejít nemohl, dosud získal jen 137 hlasů volitelů.  [celá zpráva]

Když však dostoupil z klání Rick Santorum, který dokázal s minimem prostředků dlouho Romneymu čelit  a získal hlasy 260 volitelů, bylo jasné, že se nebude rozhodovat až na sjezdu.[celá zpráva]

Velmi konzervativní Santorum navíc v úterý podpořil Romneyho: „Je zcela zřejmé, že on bude kandidátem republikánů a já budu podporovat kandidáta republikánů."

Republikánské primárky jsou de facto rozhodnuty a Romney, který získal hlasy 844 volitelů z 1144 potřebných, se nyní bude moci soustředit na boj s demokratem Obamou. Kampaň zaměří na získávání dalších voličů proti Obamovi.

Obama miliardáře Romneyho už vylíčil jako necitelného plutokrata, který si nahrabal na propouštění lidí a který mění názory podle potřeby. Nyní se Romney chopil konzervativních témat, aby oslovil republikány z hnutí Tea Party, kteří upřednostňovali Santoruma a Gingriche.

 Ron Paul  bojuje dál 

Jediným konkurentem  Romneyho v republikánském táboře zůstává Ron Paul, který zatím nezvítězil ani v jediných primárkách a má jen 79 hlasů volitelů. Má však dost prostředků na pokračování v kampani. Pokouší se zajistit, aby jím získaní delegáti zasáhli do volby na sjezdu. Též se pokoušel získat na svou stranu Santorumovi příznivce, uvedl web usnews.com .

Paul těží z toho, že jeho příznivci na něj nedají dopustit, i když stojí mimo hlavní proudy republikánské strany. Je pro zavedení vazby dolaru na zlato, chce okamžitě ukončit válku v Afghánistánu, požaduje drastickou redukci vlády a razantní škrty federálních výdajů.

Je možné, že nakonec skončí v primárkách celkově druhý a předstihne Gingriche a Santoruma, protože má 29. května šanci zabodovat v rodném Texasu, kde se rozděluje 155 hlasů volitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám