Hlavní obsah

Střelec zaútočil na floridskou školu: nejméně 17 mrtvých a 13 zraněných

Parkland
Aktualizováno

Bývalý student zaútočil na střední školu ve floridském městě Parkland necelých 70 kilometrů severně od Miami. Policie jej následně zadržela. Místní šerif uvedl, že zemřelo 17 lidí. Dalších třináct lidí bylo se zraněním převezeno do nemocnice. Pět z nich je v kritickém stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba na FloriděVideo: Reuters

 
Článek

„Dvanáct lidí zemřelo ve škole, dva před školou, jeden na ulici a dva v nemocnici,” řekl médiím Scott Israel, šerif okrsku Broward. Dodal, že další lidé jsou stále na operačních sálech. Do nemocnic bylo odvezeno nejméně 17 lidí, uvedl pro televizi CNN lékař Evan Boyar z místní sítě nemocnic Broward Health.

Několik studentů záchranáři ošetřili přímo na ulici před školou.

Podle listu The Daily Mail byl mladík vyzbrojen samopalem AR-15, což je civilní verze známé armádní automatické pušky M-16 a měl mnoho zásobníků.

Cruz zaútočil zvlášť podlým způsobem; do školy se vypravil s kouřovými granáty a plynovou maskou na čele. Před útokem tak spustil požární alarm. Studenti si proto mysleli, že jde o cvičení nebo skutečně hoří.

Útočník, označený policií za bělocha v tmavočervené košili či tričku, byl během zásahu policie zatčen. Agentura AP s odvoláním na bezpečnostní složky uvedla, že střelec se jmenuje Nicolas Cruz. Devatenáctiletý mladík a současně bývalý student školy byl podle spolužáků tichý a měl zálibu ve zbraních.

„Loni s ním byly problémy, vyhrožoval ostatním studentům,” řekl deníku učitel matematiky Jim Gard. Dodal, že Cruz byl následně vyloučen ze školy. Že jde o bývalého studenta, později potvrdil i šerif.

Tweet jednoho ze zabarikádovaných studentů.

Muž začal střílet kolem 14:00 místního času těsně před tím, než skončila výuka. Policisté po příjezdu vyzvali studenty a učitele, kteří jsou stále v budově, aby se zabarikádovali ve třídách a nevycházeli ven. Měli čekat, než k nim dorazí policie. Řadu studentů policie vyvedla z budovy ven.

Foto: Handout, Reuters

Muže podezřelého ze střelby na floridské střední nakládají do sanitky.

„Mysleli jsme si, že jde o požární cvičení, protože jedno dnes bylo. Když jsme se dozvěděli, že je to střelba, začali jsme utíkat pryč,” řekl televizi Fox News jeden ze zachráněných studentů. Právě spuštěním požárního alarmu útočník studenty zřejmě záměrně zmátl. [celá zpráva]

Na místě byla zásahová policejní jednotka SWAT, dorazili i agenti FBI. O situaci byl už informován prezident USA Donald Trump.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám