Hlavní obsah

FBI čelí tvrdé kritice, používá nad USA ke sledování drony

Washington

Americké úřady čelí rostoucímu tlaku ohledně jasných pravidel pro využití bezpilotních pozorovacích letadel. Ukázalo se totiž, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) používá drony nad územím USA od roku 2006. Za jejich nasazení utratil 3 milióny dolarů. Podle BBC to vyplývá z nové zprávy orgánu dozírajícího na práci ministerstva spravedlnosti.

Článek

Celkem si čtyři úřady spadající pod ministerstvo spravedlnosti objednaly od roku 2004 do letošního května bezpilotní letadla za 3,7 miliónu dolarů. Naprostá většina připadla FBI, která je používá pro pozorování a sledování. Další má Úřad pro kontrolu alkoholu, tabáku, zbraní a výbušnin (ATF).

Žádný z těchto strojů ale není vybaven zbraněmi na rozdíl od bezpilotních letadel využívaných americkým letectvem USAF a CIA.

Zpráva upozorňuje, že drony mohou být používány i velmi blízko domů a bytů, přičemž mohou být ve vzduchu dlouhé hodiny a někdy i dny. Podle zprávy proto hrozí, že FBI může porušovat právo na soukromí.

Ministerstvo: Něco s tím uděláme

Americká Unie občanských zpráv zprávu přivítala. Současně ale uvedla, že žádný úřad včetně FBI by neměl používat drony při sledování nad územím USA bez toho, aby napřed byla jasně stanovené pravidla pro ochranu soukromí. Analytik unie Jay Stanley vyzval ministerstvo, aby vypracovalo dobré plány, které by ochránily Američany před další technologií masivního sledování.

Americký prezident Barack Obama čelí silné kritice, kvůli pokračujícím programům masivního sledování, jakým je monitorování elektronické komunikace, na které upozornil bývalý technik CIA Edward Snowden, ale i kvůli využití bezpilotních letadel k útokům na radikály v Pákistánu, Afghánistánu, Somálsku, Jemenu a Iráku.

FBI se hájí, že bezpilotní letadla použila jen při monitorování nepohyblivých objektů.

Ministerstvo spravedlnosti už uvedlo, že s hodnocením dozorčího orgánu souhlasí a nějaká opatření přijme.

Reklama

Výběr článků

Načítám