Hlavní obsah

Exministr Rumsfeld v Německu čelí žalobě kvůli mučení vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Žalobu na bývalého amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda podalo v úterý v Německu americké nezávislé Středisko pro ústavní práva (CCR). Chce, aby exministr, současný ministr spravedlnosti Alberto Gonzales a čtyři poradci prezidenta Bushe byli souzeni za mučení zajatců v irácké věznici Abú Ghrajb a v táboře na základně Guantánamo. Německá prokuratura žalobu prostuduje a rozhodne, zda případ přijme.

Článek

"Dokument o 220 stranách textu a dalších stranách příloh byl předán v úterý ráno kanceláři spolkového státního zastupitelství a jeho přijetí bylo potvrzeno," řekl agentuře AFP mluvčí žalující skupiny Hannes Honecker.

"Materiál musí být prostudován, a to zabere určitý čas," uvedl mluvčí prokuratury Frank Wallenta.

Kromě Rumsfelda je žaloba namířena proti pěti právním poradcům prezidenta George Bushe. Mezi nimi je i současný ministr spravedlnosti USA Alberto Gonzales. V roli poradce Bílého domu se údajně spolupodílel na právní obhajobě výslechových metod používaných na Guantánamu.

Podání žaloby CCR avizovalo už na konci minulého týdne. [celá zpráva]. Organizace podobnou žalobu už podala v roce 2004, tehdy jí ale německá prokuratura odmítla přijmout. Doufá, že tentokrát bude výsledek jiný. Předseda centra Michael Ratner se domnívá, že ve chvíli, kdy Rumsfeld podal demisi [celá zpráva], je šance větší, neboť už nemá imunitu, kvůli níž byl tehdy případ odmítnut. Podle něj už nebudou také v případu tak velké "politické tlaky".

Dodal též, že centrum má více důkazů. Přinesl je případ Saúdského Araba Mohamenda Katáního, kterého CCR spolu s 11 Iráčany zastupuje. Katáního USA obvinily z příslušnosti k al-Kajdá, je na Guantánamu a byl dva měsíce vystaven mučení," uvedl Ratner.

Německý zákon o univerzální jurisdikci umožňuje stíhat pachatele podobných činů bez ohledu na to, z které země pocházejí.

CCR podalo v Německu žalobu na Rumsfelda poprvé už v roce 2004, když se provalil skandál kolem zneužívání iráckých vězňů americkou ostrahou věznice Abú Ghrajb.

Reklama

Související články

Rumsfeld odstoupil kvůli prohře republikánů

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld ve středu podal demisi. Důvodem jsou výsledky amerických kongresových voleb, v nichž s největší pavděpodobností vyhráli...

Výběr článků

Načítám