Hlavní obsah

Eboly se zbavila i druhá zdravotnice v USA

Washington
Aktualizováno

Americká zdravotní sestra Nina Phamová se vyléčila z eboly a ještě v pátek bude propuštěna z nemocnice domů, uvedly zdravotnické úřady. Phamová byla jedna ze dvou nakažených sestřiček. Také její kolegyně se vyléčila.

Foto: Texas Health Resources, Dr. Gary Weinstein, ČTK/AP

Nina Phamová

Článek

Phamová se stejně jako druhá zdravotnice Amber Vinsonová  nakazila v nemocnici v Texasu, kde obě pečovaly o pacienta s ebolou z Libérie. Muž na nákazu zemřel.

O vyléčení Vinsonové informovala rodina ve středu. Jen o den dříve bylo oznámeno, že se viru zbavil i americký kameraman nakažený při pracovním pobytu v Libérii.

Zatímco Phamovou léčili v Marylandu, o Vinsonovou pečovali lékaři ve státě Georgia. Oběma podali léky s protilátkami od lidí, kteří se viru ve svém těle zbavili. Podobně vyléčili lékaři ve Španělsku zdravotní sestru, která byla prvním nakaženým člověkem v Evropě.

Ebola v západní Africe se nicméně stále šíří. Zemřelo na ni už bezmála 5000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Z eboly se vyléčil americký kameraman

Americký kameraman Ashoka Mukpo, který se při práci v Libérii nakazil virem eboly, se uzdravil a bude ve středu propuštěn z nemocnice. S odvoláním na lékaře...

Americká zdravotnice se vyléčila z eboly

Ve Spojených státech se vyléčil další člověk nakažený ebolou. Nákazy se podle její rodiny zbavila zdravotní sestra Amber Vinsonová, která se nakazila od...

Výběr článků

Načítám