Hlavní obsah

Dvě kalifornské varianty koronaviru epsilon se dokážou vyhnout části protilátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší obavy ohledně koronaviru vzbuzuje v současnosti indická mutace delta, kvůli které se v řadě evropských zemí zpřísňují proticovidová opatření. Velmi nebezpečná je však nově i kalifornská varianta epsilon, na niž neúčinkuje 14 z 34 monoklonálních protilátek zaměřených na oblast domény RBD, kterou se koronavirus napojuje na napadenou buňku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkum mezinárodní skupiny vědců vedený laboratoří Davida Veeslara na fakultě biochemie Washingtonské univerzity v Seattlu informoval v článku v časopisu Science o tom, že jako epsilon se označují dvě varianty koronaviru detekované v Kalifornii.

Jde o velmi blízce příbuzné B.1.427 a B.1.429. Obě jsou nově považované za variantu nemoci, která by mohla vyvolávat obavy, i když ještě nejsou zařazeny na seznam amerických Středisek pro kontrolu a prevenci (CDC).

Od úterý jsou ale jmenovány mezi variantami, které se mohou vyhnout imunitní reakci. Podle vědců spoléhá varianta epsilon při úniku před protilátkami na nepřímou a neobvyklou strategii neutralizace (protilátek).

Indii zneklidňuje nová dvojitá mutace koronaviru

Svět

Důvodem jsou tři mutace v genomu varianty epsilon. Nejnebezpečnější z nich je záměna L425R v oblasti, kde RNA popisuje vázací doménu viru (RBD).

Tato záměna neutralizuje účinnost 14 z 34 monoklonálních protilátek, zaměřených právě na oblast RBD. Byly mezi nimi monoklonální protilátky zařazené i do klinických studií.

Kalifornská varianta epsilon dokáže unikat protilátkám i kvůli dalším dvěma záměnám, které se týkají i oblasti NTD v části popisující S-protein, s jehož pomocí virus napadá buňku.

Pomocí hmotnostní spektrometrie strukturální analýza zjistila, že oblast NTD byla záměnami pozměněna. Způsobily to záměny S13I v oblasti popisující S-glykoprotein a W152C v oblasti NTD, které jsou zodpovědné za RNA syntézu a změny virové RNA.

Jejich kombinace eliminuje všech deset testovaných protilátek zaměřených na oblast NTD.

Pfizer není tak účinný proti nákaze deltou, zjistili v Izraeli. Plánují třetí dávku

Koronavirus

Vědci novou mutaci testovali na plazmě lidí, kteří prodělali covid-19 nebo byli očkováni. Ukázalo se, že schopnost neutralizace u epsilonu poklesla dvakrát až třiapůlkrát.

Jsou proto přesvědčeni, že odhalení mechanismu, s jehož pomocí se dokáže virus vyhnout imunitní reakci, jako je právě tato nová modifikace v oblasti NTD, je důležité pro úspěšné potření pandemie.

Tyto změny je podle nich potřeba sledovat při sekvenaci vzorků, aby se zjistilo, jak se tato varianta šíří a zda se neobjeví stejné mutace u dalších variant koronaviru SARS-CoV-2.

Vědci také upozornili, že se varianty B.1.427/B.1.429 rychle šíří. Poprvé byly detekovány na začátku roku 2021 v Kalifornii.

V květnu už byly zjištěny v dalších 34 státech. Jejich předchůdce se objevil v květnu 2020 a do obou větví se rozdělil v červnu nebo červenci 2020.

Vakcína J&J je dlouhodobě účinná vůči deltě, oznámil výrobce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám