Hlavní obsah

Donald Trump podpořil v boji o Senát svého kritika Mitta Romneyho

– Washington

Americký prezident Donald Trump v úterý překvapivě podpořil Mitta Romneyho v boji o senátorské křeslo. Republikán Romney, který se v roce 2012 utkal s tehdejším šéfem Bílého domu Barackem Obamou o prezidentský úřad, přitom Trumpa v minulosti často kritizoval. Do Senátu kandiduje ve státu Utah.

Foto: Larry Downing , Reuters

Mitt Romney

Článek

„Mitt Romney oznámil, že bude kandidovat do Senátu z úžasného státu Utah. Bude skvělým senátorem a úctyhodným nástupcem Orrina Hatche a má mou plnou podporu,” uvedl Trump na Twitteru. Dosud Utah zastupoval v Senátu republikán Hatch, ale ten se rozhodl své křeslo neobhajovat.

Trump oznamuje podporu Romneyho.

„Díky za podporu, pane prezidente. Doufám, že si v průběhu kampaně vysloužím i podporu obyvatel Utahu,” reagoval na Trumpův tweet na stejné sociální síti Romney.

Sedmdesátiletý republikán oznámil svou kandidaturu v pátek. Ve videu zveřejněném na Facebooku přitom kritizoval Washington, který podle něj na rozdíl od státu Utah vysílá přistěhovalcům „poselství vyloučení”.

Romney děkuje za Trumpovu podporu.

Romney od volební porážky v roce 2012 do politického dění příliš nevstupoval. V roce 2016 ale několikrát kritizoval Trumpa během kampaně před prezidentskými volbami. Po vítězství realitního magnáta se nicméně bývalý guvernér státu Massachusetts Romney ucházel o post ministra zahraničí v jeho administrativě.

Volby do amerického Kongresu se budou konat 6. listopadu. Američané budou hlasovat o obsazení všech křesel ve Sněmovně reprezentantů a třetiny v Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám