Hlavní obsah

Dobrá práce, Jeffe. Trump opět napadl svého ministra spravedlnosti Sessionse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump na Twitteru opět zaútočil na svého ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Jeho úřad podle prezidenta ohrožuje pozici republikánů před nadcházejícími parlamentními volbami. Prezidentova kritika souvisí s obviněním dvou republikánských kongresmanů, informovala v noci na úterý agentura AP.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions

Článek

Vyšetřování „dvou velmi populárních republikánských kongresmanů ukončilo ministerstvo spravedlnosti Jeffa Sessionse dobře propagovaným obviněním, právě před volbami”, napsal Trump na Twitteru. „Dvě snadná vítězství” pro republikány jsou podle něj nyní v ohrožení. „Dobrá práce, Jeffe,” dodal prezident na adresu svého ministra spravedlnosti.

Trump dodal, že „demokraté, kteří pro Sessionse nehlasovali, ho teď musejí milovat, stejně jako lháře Jamese Comeyho,” což je bývalý ředitel FBI, kterého současný prezident USA vyhodil.

Když zmiňoval „populární kongresmany”, měl podle AP šéf Bílého domu na mysli republikánské poslance Sněmovny reprezentantů USA Duncana Huntera a Chrise Collinse. Hunter byl obviněn z korupce, neboť údajně spolu s manželkou zneužil pro soukromé účely 250 000 dolarů (5,5 miliónu korun) z fondu na kampaň. Collinse obvinili z finančních podvodů, ze zneužívání obchodních informací, ke kterým měl přístup, a ze lhaní FBI.

Oba kongresmani svou vinu odmítají. Zatímco Collins snahu o znovuzvolení již vzdal, Hunter o obhajobu svého mandátu nadále usiluje.

Sessions pod palbou kritiky

Sessionse, který Trumpa vehementně podporoval od samého začátku jeho prezidentské kampaně, šéf Bílého domu v poslední době stále častěji napadá a veřejně vyjadřuje lítost nad tím, že ho do své vlády povolal.

Ministr spravedlnosti už loni v březnu prohlásil, že se vzdává dohledu nad činností týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který vyšetřuje údajné zásahy Ruska do amerických prezidentských voleb, a to vzhledem k možnému střetu zájmů. Trump několikrát řekl, že to Sessions neměl dělat.

Trumpovi spojenci prezidenta dlouhodobě odrazují od toho, aby Sessionse z funkce odvolal - zvlášť před listopadovými parlamentními volbami. Mohlo by to totiž podle nich Republikánskou stranu při hlasování poškodit.

Podle senátora Lindseyho Grahama je ale odchod Sessionse jen otázkou času: „Myslím, že přijde doba, spíš dřív než později, kdy nastane čas, abychom měli novou tvář a čerstvý hlas na ministerstvu spravedlnosti.”

Reklama

Výběr článků

Načítám