Hlavní obsah

Demokraté získali v Georgii jeden mandát. Bitvu o většinu v Senátu rozhodne druhé klání

Novinky, Michal Sobotka
Washington

Klíčový souboj o americký Senát se ve středu odehrává v Georgii. V doplňovacím druhém kole voleb zde zvítězil demokrat Raphael Warnock nad republikánkou Kelly Loefflerovou. Pokud se stejný kousek podaří i Jonu Ossoffovi, získají demokraté většinu v Senátu a budou tak moci snáze prosazovat legislativu budoucího prezidenta Joea Bidena.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Demokrat Raphael Warnock bude novým senátorem

Článek

Demokraté potřebují k ovládnutí Senátu získat obě křesla. Warnock po sečtení 98 procent hlasů vedl nad Leofflerovou v poměru hlasů 50,5 ku 49,5 procenta a americká média jej označila za vítěze. Druhý souboj mezi republikánem Davidem Perduem a demokratem Jonem Ossoffem je po sečtení 98 procent hlasů těsný a stále nemá jednoznačného vítěze.

Biden i Trump mobilizovali příznivce, volby v Georgii rozhodnou, kdo ovládne Senát

Volby USA

Ve stočlenném Senátu po vítězství Warnocka je současný poměr 49 : 50 v neprospěch Demokratické strany. Ossoffovo případné vítězství by tak stav srovnalo. Demokraté by ale prakticky měli v horní komoře Kongresu převahu, protože při remízovém stavu připadá jeden hlas také viceprezidentce, kterou bude demokratka Kamala Harrisová.

Demokraté už nyní mají více mandátů ve Sněmovně reprezentantů, pokud by se jim podařilo získat převahu i v Senátu, mohli by snáze prosazovat legislativu Joea Bidena, který bude příštím prezidentem Spojených států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám