Hlavní obsah

Demokraté ze sněmovny formálně předali Senátu ústavní žalobu na Trumpa

Washington
Aktualizováno

Demokraté ze Sněmovny reprezentantů formálně předali ústavní žalobu na předchozího prezidenta Donalda Trumpa Senátu. Informovala o tom noci na úterý agentura Reuters. Horní komora Kongresu bude rozhodovat o tom, zda uzná republikánského exprezidenta vinným z podněcování ke vzpouře při nedávných nepokojích v sídle Kongresu. Americký prezident Joe Biden pak řekl, že nevěří, že se Trumpa podaří usvědčit.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump při kladení věnce na Arlingtonském hřbitově během dne veteránů

Článek

Žaloba se týká role, kterou Trump sehrál v útoku svých příznivců na budovu Kongresu z 6. ledna, při němž zemřelo pět lidí. Trump krátce před nepokoji vyzval své podporovatele k pochodu na Kapitol a mimo jiné jim řekl, že musejí „bojovat hlava nehlava” proti údajným volebním podvodům, jejichž existenci se mu však nepodařilo dokázat.

Republikáni žádají o odklad projednání impeachmentu Trumpa

Amerika

Podobnou rétorikou Trump mobilizoval své voliče už několik předchozích měsíců od doby, kdy velká média začala informovat o tom, že podle jejich projekcí výsledků neobhájil v listopadových volbách křeslo v Bílém domě.

Joe Biden po předání žaloby řekl stanici CNN, že nevěří, že Trump bude v Senátu uznán vinným. Jsou k tomu potřeba dvě třetiny hlasů senátorů, pro by tedy kromě padesáti demokratů muselo být i 17 republikánů.

Proces s Trumpem začne v Senátu v týdnu od 8. února

Amerika

Senátní lídři už dříve oznámili, že se žalobou budou zabývat až od 9. února, jak si to příli republikáni, aby se mohl Trump připravit na svou obhajobu¨Předseda demokratů v Senátu Chuck Schumer v neděli prohlásil, že její projednávání bude spravedlivé, ale rychlé. Senát by mohl v případě uznání viny Trumpovi zakázat v budoucnu usilovat o veřejný úřad a odebrat mu některé výhody, které mu přísluší jako bývalé hlavě státu.

Na americkém ministerstvu spravedlnosti vyšetřují pokus zvrátit výsledek voleb

Amerika

Trump čelí jako první prezident v historii Spojených států už druhé ústavní žalobě, takzvanému impeachmentu. První žalobu vyvolala jeho snaha přimět ukrajinského prezidenta k zahájení vyšetřování energetické firmy, v níž působil syn současného prezidenta a někdejšího Trumpova volebního soka Joea Bidena. Senát ho tehdy osvobodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám