Hlavní obsah

Demokraté podezírají Trumpa z tajných dohod s cizinou

Mezi Bílým domem a demokraty ovládanou Sněmovnou reprezentantů propukl nový spor, při němž je prezident Donald Trump obviňován, že v telefonickém rozhovoru cosi sliboval nejmenovanému zahraničnímu státníkovi. Na podezřelý telefonát upozornil anonymní stěžovatel, takzvaný whistleblower, jehož udání ale údajně ministerstvo spravedlnosti zablokovalo.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Telefonující americký prezident Donald Trump

Článek

O konfliktu jsou vzhledem k množství utajovaných skutečností jen mlhavé informace. Whistleblower podle agentury Reuters pochází z řad americké špionážní komunity a se svými poznatky se v srpnu svěřil generální inspekci tajných služeb. Ministerstvo spravedlnosti pak další procedury zablokovalo.

O problému ve čtvrtek za zavřenými dveřmi jednal výbor Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb. Jeho šéf Adam Schiff po schůzi prohlásil, že sdělení whistleblowera je „důvěryhodné“ a „naléhavé“ a mělo by být postoupeno Kongresu.

V amerických médiích se objevují spekulace o totožnosti tajemného zahraničního státníka, jemuž měl Trump cosi slibovat. Padají jména severokorejského diktátora Kim Čong-una, íránského prezidenta Hasana Rúháního nebo vysokých ukrajinských činitelů.

Sám Trump veškerá podezření odmítl. Ve čtvrtek na Twitteru napsal, že jeho telefonické rozhovory nepochybně monitorují „různé americké agentury“ a možná i cizina. „Vzhledem k tomu snad nikdo nemůže být tak pitomý, že by věřil tomu, že povídám něco nepatřičného,“ konstatoval prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám