Hlavní obsah

CNN: Vyšetřovatelé FBI mají zájem o tři ruské oligarchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, pověřený vyšetřit zásahy do prezidentské volební kampaně připisované Rusku, se rozhodl vyslechnout tři ruské oligarchy, oznámila televize CNN. V informaci, která se opírá o nejmenované informované zdroje, jména Rusů neuvádí.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel FBI Robert Mueller

Článek

Jednoho z oligarchů podle CNN zadrželi agenti FBI při jeho nedávné návštěvě Spojených států amerických. Policie po přistání jeho soukromého letounu v New Yorku prohledala oligarchovi elektronická zařízení, která měl při sobě.

Druhý ruský oligarcha byl rovněž v USA zadržen, i když není jasné, zda byl prohledán. Třetího vyzvala FBI k dobrovolnému pohovoru, muž se ale v USA neobjevil.

Vyšetřovatelé se podle CNN zajímali, zda bohatí Rusové neposkytli přímo či nepřímo peněžní dary na účet prezidenta Donalda Trumpa během jeho volební kampaně nebo při inauguraci. Podobnou praxi americké zákony zakazují.

Vyšetřování ruských miliardářů podle CNN svědčí o tom, že agresivní pátrání Muellerova týmu se zaměřuje na možný peněžní tok z Ruska do USA během volební kampaně v roce 2016.

Může jít o ruské investice do společností, analytických firem nebo politických akčních výborů, které pak předávají dary kandidátům. Případně by podle CNN mohlo jít o nastrčené osoby s americkým občanstvím, jejichž prostřednictvím by ruské finance do amerických voleb směřovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám