Hlavní obsah

Clintonová rozcupovala Jeba Bushe kvůli Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová usilující o kandidaturu na úřad amerického prezidenta USA za demokraty v předvolební kampani v sobotu odhalila neinformovanost kandidáta republikánů Jeba Bushe. Při svém sobotním vystoupení v Iowě lehce odrazila Bushův výpad proti demokratům kvůli nestabilitě Iráku.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Článek

Jeb Bush v Iowě v úterý obvinil administrativu současného prezidenta Baracka Obamy z „předčasného stažení” amerických vojáků z Iráku v roce 2011. Jeb Bush označil stažení armády v roce 2011 za „fatální omyl”, který Irák destabilizoval a vytvořil prostor pro nástup radikálů z Islámského státu. „Tak hrozně se chtěli stát tvůrci historie, že selhali jako tvůrci míru,” tvrdil o demokratech Bush.

Clintonová v sobotu v Iowě připomenula, že to byla administrativa Bushova bratra George, která s Iráčany termín stažení vyjednala. Bushovi doporučila, aby o věcech hovořil v kontextu: „Je třeba do toho zahrnout dohodu, kterou sjednal George Bush s Málikího vládou v Iráku. Podle ní se měla vojska stáhnout na konci roku 2011. Člověk neví, zda to (Jeb Bush) neví, nebo zda si myslí, že si to lidé nepřipomenou,” řekla Clintonová.

Podle analytiků jí nepřesnosti Bushových výroků nahrávají, protože přestřelky tohoto druhu jí mohou přivést do tábora další příznivce. Potřebuje to o to víc, že v průzkumech ve státě New Hampshire ji poprvé předstihl vermontský senátor Bernie Sanders.

Jeb Bush v případě Iráku v kampani klopýtl už dříve, když se měl vyjádřit k dotazu, zda by schválil v roce 2003 invazi do této země, kdyby věděl to, co ví nyní. Nejprve odpověděl, že ano, pak se vyjádřil, že se nebude pouštět do hypotetické debaty, a nakonec řekl, že by invazi neschválil.

Úplně jasno nemá ale ani Clintonová, která v roce 2002 pro invazi hlasovala, později toto své rozhodnutí bránila, ale nakonec přiznala, že se mýlila.

Reklama

Výběr článků

Načítám