Hlavní obsah

Čínské válečné lodě se poprvé objevily u břehů Aljašky

Novinky, lsi

Spojené státy zaznamenaly u břehů Aljašky čínské válečné lodě. Podle prohlášení Pentagonu byly v mezinárodních vodách v Beringově moři. BBC ale upozornila, že se plavidla objevila relativně blízko místa, kde je v současné době prezident Barack Obama. Je to vůbec poprvé, co byly lodě čínského námořnictva spatřeny u břehů Aljašky.

Foto: Profimedia.cz

Čínský torpédoborec. Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo obrany USA zaznamenalo nedaleko břehů u Aljašky celkem pět čínských lodí, tři bojové, jednu doprovodnou a jedno obojživelné plavidlo. Směřovaly k Aleutským ostrovům. Část Aleut patří Spojeným státům a část Rusku.

Lodě byly spatřeny nedaleko místa, kde je americký prezident Barack Obama na svém třídenním turné, které má za cíl zvýšit povědomí o změnách klimatu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Víme o přítomnosti pěti lodí čínské armády v Beringově moři. Je to poprvé, co jsme tam čínskou armádu zpozorovali,“ řekl ve středu mluvčí amerického ministerstva obrany Bill Urban.

„Respektujeme svobodu všech národů k provozu vojenských plavidel v mezinárodních vodách v souladu s mezinárodním právem,“ dodal.

Žádné nebezpečí

Jiný úředník listu The Wall Street Journal řekl, že ministerstvo obrany nepovažuje nic z toho, co lodě dělají, za ohrožující.

Ředitel Institutu čínských námořních studií Peter Dutton popsal vzniklou situaci jako velký pokrok v tom, jak čínské lodě operují a námořnictvo rozšiřuje svou operační působnost.

„Provedli cvičení s Ruskem ve Středozemním moři a v moři u Japonska. Mají zájem o severní námořní trasy, takže jejich přítomnost u Aljašky je jen dalším vývojem v jejich zájmech,“ uvedl Dutton.

„Je to součástí obrazu posledních šesti let, Čína přitvrzuje v námořním prostoru,“ řekl Patrick Cronin z Centra pro novou americkou bezpečnost.

„Čína chce přepsat mezinárodní námořní zákony tak, aby víc vyhovovaly jejím vlastním zájmům v Jihočínském moři, kde se s ostatními zeměmi neustále hádá o území,” dodal Cronin.

Čína letos zvýšila výdaje na obranu ve snaze zmodernizovat své vojenské síly. Prezident Si Ťin-pching ve čtvrtek, v době přítomnosti svých lodí u Aljašky, dohlížel na monstrózní vojenskou přehlídku připomínající 70leté výročí porážky Japonska ve druhé světové válce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám