Hlavní obsah

Čína mohla hacknout hlasovací zařízení, řekl Trump ke kybernetickým útokům

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v noci na sobotu jako první představitel vlády Spojených států označil Rusko za pachatele aktuální kybernetické kampaně proti státním institucím a soukromým firmám. V neděli se však vyjádřil i končící prezident Donald Trump, který zmínil, že za tím spíše stojí Čína. Podle něj mohly být zasaženy hackerskými útoky např. hlasovací automaty, avšak vše je prý „pod kontrolou”.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump na zasedání vlády. Vedle něj je ministr zahraničí Mike Pompeo.

Článek

„Mohlo dojít také k zásahu do těch našich směšných hlasovacích zařízení během voleb, u kterých je nyní zřejmě, že jsem je jasně vyhrál,” poznamenal doslova americký prezident, který se až doteď k tomuto konkrétnímu masivnímu útoku nevyjadřoval.

Počítačový útok století, hackeři narušili americké vládní sítě

Bezpečnost

Přitom podle Pompeova vyjádření z předchozího dne je „poměrně jasné”, že za vniknutím do vládních sítí jsou Rusové. Američtí činitelé v zákulisních vyjádřeních kybernetickou operaci připisují ruské civilní rozvědce označované zkratkou SVR. Trump však tedy Rusko nutně jako viníka nevidí. Samotný Kreml na začátku týdne spojení se sofistikovaným hackerským útokem odmítl.

Za vším vidíte Rusko, vytýká Trump

Jak napsal Trump na svém Twitteru, tak vždy, když se něco stane, padne podezření na Rusko. „Mohla to být i Čína, ale o této možnosti se především z finančních důvodů nemluví,” uvedl. Zároveň bagatelizoval rozsah a dopady kybernetického útoku. Podle něj je útok v „médiích šířících fake news” líčen jako podstatně rozsáhlejší než ve skutečnosti.

Kyberbezpečnostní agentura CISA nicméně v posledním prohlášení incident označuje jako dílo skupiny typu APT, což je zkratka, kterou se označují státem podporovaní kyberzločinci. Mnozí analytici v posledních dnech hovořili o pravděpodobné ruské akci.

Trumpa opouštějí věrní republikáni, nakonec přiznali Bidenovu výhru

Amerika

„Byla to velice významná kampaň a podle mě jsme nyní v situaci, kdy můžeme poměrně jasně říct, že tyto aktivity vykonávali Rusové,” řekl v pátek večer Pompeo. „O moc víc nemůžu prozradit, jelikož stále analyzujeme, o co přesně jde,” citovala šéfa diplomacie televize NBC News.

„Kybernetický Pearl Harbor”

Podle informací útok zasáhl celou řadu institucí federální vlády. Nejdříve přišla agentura Reuters minulou neděli se zprávou o napadení ministerstva financí, v dalších dnech se pak seznam rozšířil o ministerstva obchodu, vnitřní bezpečnosti, zahraničí a obrany. Web Politico ve čtvrtek zmínil, že hackeři se dostali i do sítí ministerstva energetiky a Národního úřadu pro jadernou bezpečnost (NNSA), který spravuje americké jaderné zbraně. Zasaženy byly každopádně všechny útvary Pentagonu, FBI či ministerstva financí, připomíná server The Daily Mail. Kromě toho se zřejmě mezi oběti řadí desítky firem z různých zemí.

Hackeři napadli americké instituce. Dostali se i do úřadu jaderných zbraní

Bezpečnost

Pachatelé na tyto cíle nezaútočili přímo, nýbrž skrze software na monitorování sítí, který všechny uvedené organizace používaly. Nástroj od americké firmy SolarWinds byl podle všeho infikován už na jaře a hackeři tak pravděpodobně mohli několik měsíců sledovat komunikaci pracovníků americké vlády či velkých korporací.

Motiv útoku přitom není známý, stejně tak ani to, zda se již podařilo hrozbu zažehnat. Útok byl každopádně v médiích popsán jako „kybernetický ekvivalent Pearl Harboru” a odborníci tvrdí, že rozsah škod nemusí být nikdy přesně objasněn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám