Hlavní obsah

Chceme totální invazi, omezený útok je k ničemu, tlačí na Obamu jestřábi

– Washington
Novinky, rei

Americký prezident Barack Obama oznámil, že chce v Sýrii zasáhnout, ale jen v omezené míře a aniž by musel nasazovat pozemní síly. Podle amerických médií nemá v Kongresu, který má jeho plán schválit, podporu tak úplně jistou. Kritika se na prezidenta snáší i kvůli jeho údajné neschopnosti vést rozhodný úder.

Foto: Handout, Reuters

Donald Rumsfeld

Článek

Pro plnou pozemní invazi tradičně horují republikánští „jestřábi“. Bývalý ministr obrany Donald Rumsfeld Obamu označil za možná nejslabšího prezidenta, jakého zažil.

„Prezident podle mého názoru neprokazuje vůdcovské schopnosti, jaké by prokázali téměř všichni prezidenti, které jsem zažil. Nemůžete chtít po 535 členech Kongresu, aby přijali rozhodnutí, které musí učinit vrchní velitel,“ prohlásil jeden z hlavních tvůrců invaze USA do Iráku před deseti lety při vystoupení ve Fordově muzeu v Grand Rapids ve státě Michigan.

Obama je podle Rumsfelda „minimalista“. S rozhodnutím zaútočit v omezené míře nesouhlasí. USA by podle něj měly zaútočit buď v plném rozsahu, anebo vůbec.

„Buď byste měli změnit režim, anebo nedělat nic. Proč vyrážet jen kvůli varovnému  výstřelu? Čeho tím dosáhnete? Zřejmě jen ostudy pro nemožnost a neschopnost Spojených států.”

Podle ministra zahraničí Johna Kerryho ale Obama do války jít nechce. „Říká jen, že musíme zakročit a omezit prostředky muže, který je ochoten zabíjet vlastní lidi,“ vysvětloval za Obamu Kerry v narážce na syrského prezidenta Bašára Asada.

Americká média upozorňují, že Obamova vláda to nebude mít s přesvědčováním kongresmanů, aby svolili k operaci trvající až 90 dnů, jednoduché. Už jen proto, že akci podporuje jen necelá polovina voličů.

Rozhodnutý McCain hrál na mobilu poker

Prezident však již získal na svou stranu několik zákonodárců, kteří se proti jeho plánu stavěli, mezi nimi i předsedu Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera. Rezoluci s návrhem na bombardování Sýrie zase v zahraničním výboru Senátu sepsali přední republikáni Bob Menendez a Bob Corker.

Jasno má tradičně také někdejší Obamův sok ve volbách a nejstarší senátor John McCain, který už několik měsíců mluví o potřebě podpořit naplno syrské povstalce. Snad proto také McCain během slyšení šéfa diplomacie Kerryho v zahraničním výboru hrál na svém iPhonu poker, jak upozornil server Washington Post.

„Vždy při slyšení naslouchám a dávám pozor. Jen někdy se trochu nudím. Ale nejhorší na tom je, že jsem tou hrou přišel o tisíce dolarů,” okomentoval záležitost později vtipem senátor v televizi CNN.

První Syřané vycvičení CIA míří na bojiště

V tu chvíli měl ale McCain už po setkání s prezidentem Obamou, který ho podle deníku New York Times ubezpečil, že vybrané povstalecké skupiny mají jeho podporu a jeho administrativa má pro Sýrii širší strategii.

Obama údajně v Bílém domě také McCainovi řekl, že na syrské bojiště už míří první jednotky syrských rebelů vycvičené americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) v Jordánsku.

Jedná se o 50 bojovníků, jimž američtí instruktoři poskytli i výzbroj. Jednotka už zahájila překračování hranice zpět do Sýrie.

Související témata

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Syřané žijící v Egyptě protestovali v Káhiře před sídlem Ligy arabských států.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama hovoří po setkání s republikánskými šéfy Kongresu

Foto: Mohanned Faisal , Reuters

Američtí a iráčti vojáci na základně ve Fallúdži

Podle francouzského listu Le Figaro ale první komanda vycvičená CIA vyrazila k syrskému hlavnímu městu Damašku už v polovině minulého měsíce. Oddíl zástupců Svobodné syrské armády má mít zhruba 300 mužů a je v něm také několik Jordánců a Izraelců.

Reklama

Související články

Ukažte mi sebemenší důkaz, vzkázal Asad

Syrský prezident Bašár Asad v nejnovějším interview poskytnutému francouzskému deníku Le Figaro znovu odmítl obvinění, že jeho armáda stála za chemickým útokem...

Výběr článků

Načítám