Hlavní obsah

Bývalý šéf Trumpovy kampaně putuje do vazby, hrozí mu doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Bývalý šéf prezidentské kampaně Donalda Trumpa Paul Manafort porušil podmínky kauce a půjde do vězení. V pátek o tom rozhodl americký soud s tím, že se lobbista pokoušel kontaktovat svědky a snažil se ovlivnit jejich výpověď. Manafort čelí obvinění z hned několika federálních zločinů a hrozí mu tresty 20 a až 270 let vězení.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Paul Manafort před budovou soudu

Článek

Někdejší šéf Trumpovy kampaně podle soudu ve Washingtonu kontaktoval svědky a snažil se je přesvědčit, aby vypověděli, že se jím vedené snahy ovlivnit evropské politiky ve prospěch Ukrajiny děly jen v Evropě a nikoliv na území Spojených států, napsal deník The Guardian.

Manafort se loni dostali do hledáčku FBI kvůli stykům s lidmi kolem proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, svrženého v roce 2014. Manafort působil jako jeho poradce a byl obviněn z toho, že se v USA neregistroval jako „zahraniční agent” pracující pro cizí politický subjekt, jak jim to zákon ukládá.

Kromě nedodržení povinné registrace čelí devětašedesátiletý Paul Manafort obvinění z praní špinavých peněz, daňových podvodů a maření spravedlnosti. Stíhaný je ve Washingtonu DC a ve Virginii. FBI se zabývala mimo jiné tím, zda nezprostředkovával kontakt lidí kolem Trumpa s Rusy. V případě prokázáni viny mu hrozí, že stráví zbytek života ve vězení.

Je to nefér, ozval se Trump

„Wow, jak tvrdé rozhodnutí pro Paula Manaforta, který pracoval pro Ronalda Regana, Boba Dolea a mnoho dalších politických špiček a (jejich) kampaně. Nevěděl jsem, že byl špičkou gangu. Co takový (bývalý šéf FBI) Comey, křivá Hillary a všichni další?,” napsal šéf Bílého domu na Twitteru.

 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám