Hlavní obsah

Američtí demokraté žalují Trumpa, Rusko a WikiLeaks za spiknutí s cílem ovlivnit volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká Demokratická strana podala v pátek žalobu na ruskou vládu, volební štáb současného prezidenta Donalda Trumpa a server WikiLeaks že se spikli, aby pomohli v roce 2016 vyhrát Trumpovi volby. Uvedla to televize NBC. Zmíněné jsou trestné činy spiknutí, zneužití počítače či nezákonné zacházení s obchodními tajemstvími.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

V žalobě podané u federálního soudu na Manhattanu se praví: „V Trumpově kampani našlo Rusko ochotného a aktivního partnera pro útok na americkou demokracii.“ Dále tam stojí, že předchozí vztahy Trumpa a Trumpových spolupracovníků s Ruskem a ruskými oligarchy „poskytly úrodnou půdu pro spiknutí Ruska a Trumpa“.

V žalobě jsou z podílu na tomto plánu nařčeni Trumpův syn Donald, jeho zeť Jared Kushner, původní šéf volební kampaně Paul Manafort i další představitel kampaně Richard Gates. Kromě Ruské federace jsou viněny i ruské ozbrojené síly, ruský hacker známý jako Guccifer 2.0, server WikiLeaks a jeho šéf Julian Assange a dalších deset osob.

Podle žaloby během předvolební kampaně zaútočilo Rusko na americkou demokracii, přičemž nejprve hackeři napadli vedoucí orgán Demokratické strany DNC. K útoku se přihlásil Guccifer 2.0. Uniklo při něm 19 252 e-mailů a 8034 příloh, které zveřejnil server WikiLeaks, aniž by uvedl zdroj. E-maily odhalovaly tvrdý boj ve straně, hlavně výpady vůči Berniemu Sandersovi který byl hlavním soupeřem Hillary Clintonové v primárkách.

„Rusko pak využilo ukradené informace pro své zájmy destabilizovat americké politické prostředí, očernit demokratickou kandidátku na prezidentku (Hillary Clintonovou - pozn. red.) a podpořit kampaň Donalda Trumpa, z jehož politiky by mohl mít Kreml prospěch,“ stojí v žalobě.

V prosinci 2016 CIA uvedla, že dospěla k závěru, že tyto činy byly provedeny s cílem zabránit Clintonové ve vítězství.

Reklama

Výběr článků

Načítám