Hlavní obsah

Buttigieg v Iowě porazil Sanderse o dva delegáty, tvrdí Demokratická strana

Uchazeč o nominaci demokratů na amerického prezidenta Pete Buttigieg (38) na stranických shromážděních ve státě Iowa těsně porazil o 40 let staršího soupeře Bernieho Sanderse. Stalo se tak těsným rozdílem pouhých dvou delegátů, uvedla regionální organizace Demokratické strany. Buttigieg získal 14 delegátů, zatímco Sanders 12. Výsledky z prvního nominačního souboje však stále nejsou definitivní. Uchazeči stále mohu žádat jejich přezkoumání.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Pete Buttigieg

Článek

Na třetím místě se v Iowě umístila senátorka Elizabeth Warrenová, kterou bude na letním nominačním sněmu demokratů z Iowy zastupovat osm delegátů, bývalý americký viceprezident Joe Biden jich po přepočtu hlasů na svou stranu získal šest a senátorka Amy Klobucharová jednoho.

Americká média se i přes aktualizované výsledky zdráhají oficiálně označit vítěze poněkud chaotického nominačního klání, které v Iowě provázely technické problémy při sčítání hlasů.

SPECIÁL: Americké primárky 2020

Speciály

Prezidentští uchazeči mají čas do pondělních 19:00 SEČ požádat o přezkoumání výsledků. Spolupracovník silně levicového Sanderse podle agentury AP uvedl, že kampaň senátora bude požadovat částečnou úpravu výsledků z Iowy.

Po volebních shromážděních a primárkách, které se budou v jednotlivých státech USA konat postupně až do června, si demokraté i republikáni na svých velkých sjezdech s tisícovkami delegátů určí své prezidentské kandidáty. Nejbližší primárky se uskuteční v úterý v malém státě New Hampshire, kde půjde o 24 delegátů.

U republikánů je celý proces spíše formální záležitost, neboť prezidentský mandát obhajuje republikánský šéf Bílého domu Donald Trump.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám