Hlavní obsah

Bush po 11. září zvažoval jaderný úder na Usámu

Washington/Berlín

Americký prezident George W. Bush po 11. září 2001 zvažoval i použití jaderné bomby proti cíli v Afghánistánu. Časopisu Der Spiegel to řekl Michael Steiner (65), v té době zahraničněpolitický poradce německého kancléře Gerharda Schrödera.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teroristický útok na světové obchodní centrum v New Yorku 11. září 2001Video: Reuters

 
Článek

„Američané tehdy řekli, že na stole leží všechny možnosti. Dokumenty už byly připraveny. Opravdu si s touto myšlenkou pohrávali,“ uvedl Steiner. Při návštěvě u Condoleezzy Riceové prý vnímal, že „to je víc než jen slovní obrat“.

Schröder a Steiner měli po útocích z 11. září obavy, aby „USA v prvním šoku nereagovaly přehnaně“. Situaci ztěžoval fakt, že „Bushův tým se ukryl do bunkru a se světem nekomunikoval“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Stejně se chovali k Britům a Francouzům,“ popsal vypjatou situaci Steiner.

Foto: Jim Young , Reuters

Americký prezident George Bush

Útoky čtyřmi unesenými letadly na New York a Washington, které zosnovala a podnikla 11. září 2001 teroristická síť al-Káida, byly největším a nejspektakulárnějším teroristickým činem v historii. Zasažena a zničena byla dominanta Manhattanu, dvě věže Světového obchodního centra (WTC), a poškozena byla i budova Pentagonu.

Útoky, při nichž bylo teprve podruhé v historii napadeno území USA, si vyžádaly 2993 obětí a zcela změnily politickou situaci ve světě. V odvetě USA zaútočily na Afghánistán a zahájily válku proti terorismu.

Anketa

Považovali byste americký jaderný útok na Afghánistán po 11. září 2001 za oprávněný?
Ano
20,4 %
Ne
79,6 %
Celkem hlasovalo 6504 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám