Hlavní obsah

Bůh stvořil Ameriku, aby vedla svět, prohlásil republikánský kandidát na prezidenta

Novinky, rei
Washington

Republikán Mitt Romney, který je řazen mezi stranické favority ve volebním klání o úřad příštího amerického prezidenta, v pátek kritizoval zahraniční politiku nynější hlavy země Baracka Obamy. Je podle něj málo důrazná a Obama záměrně USA oslabuje. Romney to slibuje napravit.

Článek

„Bůh nestvořil tuto zemi, aby byla národem následovníků. Osudem Ameriky není, aby se stala jen jednou z globálních mocností. Amerika musí vést svět, nebo se toho ujme někdo jiný,“ prohlásil Romney před absolventy vojenské školy v Jižní Karolíně.

„Nikdy se nebudu za Ameriku omlouvat,“ doplnil guvernér z Massachusetts Romney v narážce na Obamu, který zejména v počátku svého působení v Bílém domě nabízel smíření i zemím, s nimiž administrativa jeho předchůdce George Bushe ml. odmítala jednat. Zejména šlo o Írán.

Obama se podle něj jen omlouvá

Romney nazval Obamovu snahu vylepšit pokřivený obraz Spojených států a Američanů ve světě v důsledku válek v Afghánistánu a Iráku za „turné omluv“.

Obamův mluvčí nařčení odmítl. Poukázal zejména na to, že za jeho působení uštědřily USA tvrdou ránu teroristům z Al-Kaidá.

Romney slíbil, že když se pánem Bílého domu stane on, do sta dnů nařídí nasazení důmyslného protiraketového štítu, pravidelné letecké hlídky ve východním Středomoří a v Perském zálivu i narovnání "zvláštních" vztahů s Británií, Izraelem a Mexikem, které podle něj za Obamy utrpěly. Slíbil také rozhodnutí o budoucnosti amerických sil v Afghánistánu, jež „nebude politické“. Bližší specifikaci nepřidal.

Američané budou volit prezidenta příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám