Hlavní obsah

Brazilci by mohli sesadit další hlavu státu. Soud dal zelenou vyšetřování Temera

Brasília
Aktualizováno

Soudce brazilského nejvyššího soudu Edson Fachin dal zelenou vyšetřování prezidenta Michela Temera kvůli podezření, že souhlasil s uplacením svědka v obří korupční kauze kolem ropné firmy Petrobras. Temer obvinění odmítá, místní média nicméně spekulují o konci vlády. Loni byla v Brazílii pro manipulaci s daty o státním rozpočtu sesazena prezidentka Dilma Rousseffová.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilský prezident Michel Temer

Článek

Za prezidentovo odstoupení už v noci na čtvrtek demonstrovaly v řadě brazilských měst tisíce lidí. Temer ve čtvrtek večer SELČ na tiskové konferenci prohlásil, že odstoupit nehodlá.

Krizi kolem prezidenta odstartoval ve středu brazilský deník O Globo, který napsal, že existuje nahrávka z březnové schůzky Temera s podnikatelem Joesleyem Batistou.

Tento šéf z masokombinátu JBS, vyšetřovaného kvůli korupci v kauze zkaženého masa, podle listu při setkání Temera informoval, že zaplatí dva milióny realů (více než 14 miliónů korun) bývalému šéfovi dolní komory parlamentu Eduardu Cunhovi za mlčení v korupční kauze. Temer měl podle listu O Globo úplatek na schůzce odsouhlasit.

Cunha už je jako odsouzený za korupci ve vězení, peníze měl údajně dostat za to, aby nevypovídal výměnou za snížení trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám