Hlavní obsah

Brazilci by mohli sesadit další hlavu státu. Soud dal zelenou vyšetřování Temera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília
Aktualizováno

Soudce brazilského nejvyššího soudu Edson Fachin dal zelenou vyšetřování prezidenta Michela Temera kvůli podezření, že souhlasil s uplacením svědka v obří korupční kauze kolem ropné firmy Petrobras. Temer obvinění odmítá, místní média nicméně spekulují o konci vlády. Loni byla v Brazílii pro manipulaci s daty o státním rozpočtu sesazena prezidentka Dilma Rousseffová.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilský prezident Michel Temer

Článek

Za prezidentovo odstoupení už v noci na čtvrtek demonstrovaly v řadě brazilských měst tisíce lidí. Temer ve čtvrtek večer SELČ na tiskové konferenci prohlásil, že odstoupit nehodlá.

Krizi kolem prezidenta odstartoval ve středu brazilský deník O Globo, který napsal, že existuje nahrávka z březnové schůzky Temera s podnikatelem Joesleyem Batistou.

Tento šéf z masokombinátu JBS, vyšetřovaného kvůli korupci v kauze zkaženého masa, podle listu při setkání Temera informoval, že zaplatí dva milióny realů (více než 14 miliónů korun) bývalému šéfovi dolní komory parlamentu Eduardu Cunhovi za mlčení v korupční kauze. Temer měl podle listu O Globo úplatek na schůzce odsouhlasit.

Cunha už je jako odsouzený za korupci ve vězení, peníze měl údajně dostat za to, aby nevypovídal výměnou za snížení trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám