Hlavní obsah

Blinken se sejde s Lavrovem za podmínky, že Rusko do té doby nenapadne Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v sobotu potvrdil, že je připravený sejít se 24. února se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem za podmínky, že do té doby nezačne Rusko útočit na Ukrajinu.

Foto: Reuters

Antony Blinken

Článek

V rozhovoru s ruskou televizí Dožď ministr řekl, že USA už v minulosti uvedly, že jsou připraveny jednat o tom, co lze udělat pro posílení bezpečnosti všech – Ruska, USA i Evropy. „Máme se setkat (s Lavrovem) dvacátého čtvrtého, koncem příštího týdne v Evropě. Předpokládá to ale, že Rusko do té doby nezaútočí na Ukrajinu,“ sdělil Blinken.

Řekl, že i prezident Joe Biden je připravený sejít se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, pokud se USA rozhodnou, že to bude přínosné.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Sergej Lavrov

Ministr řekl, že se Putin podle USA rozhodl k agresi proti Ukrajině, ale dokud se to nestane, bude se Washington pokoušet krizi řešit diplomacií.

Rusko má u ukrajinské hranice desítky tisíc vojáků a USA několik dní upozorňují na bezprostřední nebezpečí zahájení ruské invaze. Na východě Ukrajiny přibývá incidentů mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou. Obě strany se vzájemně obviňují z útoků, na Donbasu začala evakuace civilistů a mobilizace.

Situace bude eskalovat. Okamžitě opusťte Ukrajinu, vyzvaly Německo, Rakousko a Francie

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám