Hlavní obsah

Bílý dům si proklepne vesmírné plány NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bílý dům nařídil zevrubnou revizi plánů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) na dobývání vesmíru, včetně programů vesmírných letů s lidskou posádkou a úvah o návratu kosmonautů na Měsíc. Informovala o tom agentura AP s tím, že americká vláda chce mít revizní zprávu o programu na stole do srpna.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle vládního poradce pro vědu Johna Holdrena nezávislá expertní komise rovněž prověří projekt nové vesmírné lodi, která má nahradit nynější dosluhující raketoplány, a stejně tak posoudí podrobnosti programu mise na Měsíc.

Prověřit se má i pětiletá pauza mezi vyřazením raketoplánů a nasazením nových dopravních prostředků k letu na Měsíc. Během této pauzy se bude muset NASA spolehnout na ruské vesmírné lodě.

V čele komise bude stát Norman Augustine, někdejší výkonný šéf společnosti Lockheed Martin. Úkolem expertů je navrhnout takové alternativy, které zaručí, že národní program vesmírných letů bude bezpečný, inovativní a dostupný i v době, kdy nynější americké vesmírné lodě budou vyřazeny z provozu.

NASA nyní provozuje tři raketoplány, které mají dosloužit v roce 2010, program Constellation, který je obdobou někdejšího amerického projektu Apollo, jenž vyvrcholil přistáním lidské posádky na Měsíci v roce 1969, má na ně navázat až v roce 2015.

NASA už vydala v souvislosti s plánem na návrat amerických kosmonautů na Měsíc 6,9 miliardy dolarů. Návrh nového rozpočtu předpokládá, že pro potřeby NASA bude na tento program uvolněno celkem 18,7 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám