Hlavní obsah

Bílý dům přes 20 minut netušil, co se při útoku na Ládina děje

V nejožehavějších okamžicích riskantní operace na dopadení Usámy bin Ládina prezident Barack Obama a další činitelé v operační místnosti skoro na půl hodiny netušili, co se děje. Ze záběrů, které sledovali, to nebylo poznat. Prozradil to ředitel CIA Leon Panetta v rozhovoru s Jimem Lehrerem pro stanici PBS.

Článek

"Jakmile se tým dostal na pozemek, tak vám můžu říci, že na 20 až 25 minut jsme nevěděli, co se vlastně děje. Byly to chvíle plné napětí, kdy jsme čekali na informace. Nakonec se objevil admirál (William) McRaven a řekl, že dostal jednoslovné sdělení 'Geronimo', kódový výraz znamenající, že dostali Ládina,"  řekl v úterním rozhovoru pro pořad NewsHour Panetta.

Prezident měl podle něj sice informace v přímém přenosu, ale to neznamenalo, že by ji viděl jako přehledný akční film. Při zásahu byly zřejmě použity kamery pro noční vidění, snímky tak byly nejasné a přehlušované záblesky.

Panetta například odmítl, že by prezident viděl samotné zastřelení bin Ládina.

Na dotaz, zda Ládin něco řekl příslušníkům SEALS, šéf CIA lakonicky odpověděl: "Na rovinu, nemyslím, že by měl moc času něco říkat." Podpořil tak spekulace, že Ládin neměl být zajat, ale komando mělo rozkaz jej popravit.

Na webu se již objevilo tvrzení Ládinovy údajné příbuzné, podle které byl Ládin nejprve zajat a teprve pak popraven. Podobně televize CNN tvrdila, že Ládin se po prvním zásahu hýbal, a proto jej střelili ještě jednou do oka. Nicméně dva výstřely za sebou jsou běžnou praktikou při střelbě .[celá zpráva]

Navíc Panetta zdůraznil, že situace během akce byla nepřehledná a příslušníci komanda reagovali střelbou na každý podezřelý pohyb při pronikání do bin Ládinova útočiště.

Reklama

Související články

Usáma se hýbal, tak ho dorazili druhou ranou

Američtí představitelé zveřejnili další podrobnosti o zásahu proti bin Ládinovi v jeho opevněném komplexu v pákistánském Abbottábádu. Výstřely, které ho...

Výběr článků

Načítám