Hlavní obsah

Američtí námořníci zajatí Íránci moc mluvili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Někteří z deseti amerických námořníků zadržených v lednu v Íránu při výslechu prozradili příliš velké množství citlivých informací i hesla k telefonům a notebookům. Uvádí to zpráva, kterou ve čtvrtek vydalo americké námořnictvo. Podle ní zajetí Američanů předcházelo množství chyb posádek obou člunů i velitelů.

Foto: Mass Communication Specialist 1st Class Peter Lewis/U.S. Navy/Handout, Reuters

Dvě hlídkové lodě amerického námořnictva

Článek

„Ten incident a chování námořníků neodpovídá tomu, co očekáváme od našeho námořnictva,” sdělil velitel námořních operací admirál John Richardson a pokračoval: „Je zřejmé, že někteří, ne-li všichni členové posádky poskytli při výslechu další informace kromě udání svého jména, hodnosti, čísla a data narození.”

Podle námořnictva se Íránci dověděli také informace o maximální výkonnosti člunů.

Nepřipravená plavba

Podrobná zpráva uvádí, že mise nebyla dobře připravena. Dva americké čluny se přesouvaly z Kuvajtu do Bahrajnu. Měly se přemístit o více než 460 kilometrů, ale posádky se to dověděly na poslední chvíli.

Kapitáni lodí se od začátku plavby nedrželi plánovaného kurzu. Dostali se do teritoriálních vod Saúdské Arábie, a pak vpluli do vod u íránského ostrova Fársí v Perském zálivu. Námořníci v první chvíli nevěděli, kde se nacházejí, protože nesledovali navigační mapu.

U ostrova se jednomu člunu porouchal motor a k plavidlům se přiblížily dvě lodě íránských revolučních gard. Íránští námořníci mířili zbraněmi a brzo se k nim přidaly další čluny. Kapitáni amerických plavidel nevydali rozkaz, aby posádky zaujaly postavení se zbraněmi. Naopak ve snaze zmírnit napětí vyzvali střelce, aby od zbraní odstoupili. [celá zpráva]

„Nehodlal jsem začít válku s Íránem, řekl jsem si, že by kvůli nedorozumění neměl nikdo umřít,” řekl při výslechu jeden z kapitánů. Íránci pak přinutili Američany pokleknout, zvednout ruce a vše natáčeli kamerou. Na ostrově Fársí je přes noc vyslýchali, propustili je následujícího dne. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Místo zadržení

Američtí námořníci se podřídili požadavku Íránců, kteří je stále filmovali, aby se při jídle tvářili vesele. Jeden z kapitánů přečetl omluvu, kterou napsali Íránci.

Tresty pro velitele

Námořníci nejsou ve zprávě uvedeni jmény, ale námořnictvo už minulý týden oznámilo, že velitel operace kapitán Kyle Moses bude kvůli incidentu zbaven velení. Kromě něho námořnictvo už v květnu propustilo velitele Erika Rashe, který velel družstvu, k němuž posádky člunů patřily. Námořnictvo už zahájilo opatření proti dalším dvěma námořníkům a doporučilo postupovat podobně u šesti dalších.

Zpráva je kritická také k íránským gardám, které se podle ní chovaly v rozporu s mezinárodními zvyklostmi. Gardisté nahradili americké vlajky na člunech vlajkami gard, oba čluny vyplenili a poškodili jejich vybavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám