Hlavní obsah

Americký dezertér z Iráku dostal dva roky vězení

Raleigh

Trest vězení na dva roky a pět dnů uložil v pondělí vojenský soudce na základně Camp Lejeune v Severní Karolíně bývalému příslušníkovi americké námořní pěchoty, který během nasazení v Iráku v roce 2004 zmizel. Desátník Wassef Hassoun byl také uznán vinným z úmyslné ztráty služební pistole, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Wassef Hassoun

Článek

Hassoun zmizel ze své základny ve Fallúdži v červnu 2004. O pár dní později se ozvala povstalecká radikální skupina a zveřejnila fotografii, na níž měl voják zavázané oči. Pak se ale Hassoun v pořádku objevil na americké ambasádě v Libanonu. Tvrdil, že byl unesen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Armáda zahájila vyšetřování a vojáka odeslala zpět na Camp Lejeune. Hassounovi povolili navštívit rodinu v Utahu. Z druhé návštěvy na počátku roku 2005 se však už nevrátil. Později byl na základě mezinárodního zatykače zadržen na cestě do Libanonu.

Obhájci u soudu tvrdili, že Hassouna v roce 2004 skutečně unesli povstalci. Podle žalobců však voják, který vyznává islám, svůj útěk plánoval, protože nesouhlasil s postupem Američanů v Iráku a těžko snášel odloučení od ženy, s níž měl dohodnutý sňatek.

Reklama

Výběr článků

Načítám