Hlavní obsah

Amerického vojáka Bergdahla drželi v kleci

Washington

Americký voják Bowe Bergdahl, vyměněný nedávno za pětici vězněných představitelů Tálibánu, byl během svého pětiletého zajetí v Afghánistánu fyzicky týrán. Televizi CNN to řekl nejmenovaný představitel USA. Tálibové podle něj Bergdahla nějaký čas drželi v kleci a ten dosud trpí psychickým traumatem.

Foto: ČTK/AP

Snímek amerického vojáka Bergdahla při propuštění

Článek

Kolem propuštění amerického vojáka se v posledních dnech objevilo množství sporných informací. Bývalí kolegové z jednotky Bergdahla obvinili z dezerce, americký prezident Barack Obama ale jeho osvobození již několikrát obhajoval.

Podle nejnovějších informací se Bergdahl v jednu chvíli pokusil ze zajetí uprchnout, jenže ozbrojenci ho znovu chytili a umístili do klece. Jeho zdravotní stav se začal zhoršovat a Obama proto prý musel jednat rychle při zajišťování jeho osvobození výměnou za vězněné předáky Tálibánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Předání Bowea BergdahlaVideo: Reuters

Bergdahl je nyní v americké vojenské nemocnici v Německu a podle lékařů je jeho stav stabilní. Stále ale ještě není připraven odcestovat zpátky do Spojených států.

Příslušníci Tálibánu v pátek naopak tvrdili, že muže drželi v "dobrých podmínkách". Prý dostával čerstvé ovoce a jakékoli další jídlo, o které požádal, a měl dokonce dovoleno hrát se svými vězniteli fotbal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám