Hlavní obsah

Americká sněmovna odhlasovala zrušení povolení pro válku v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sněmovna reprezentantů Spojených států ve čtvrtek podle očekávání odhlasovala zrušení autorizace pro válku, kterou Kongres posvětil v roce 2002 Georgovi W. Bushovi. Umožnil tím americkou invazi a okupaci Iráku. Návrh ještě musí schválit senát. Současná administrativa prezidenta Joea Bidena krok podporuje.

Foto: Profimedia.cz

Budova washingtonského Kapitolu, kde Sněmovna reprezentantů sídlí

Článek

Sněmovna hlasovala poměrem 268:161 pro zrušení povolení, přičemž 49 republikánů se připojilo k demokratům, jejichž zástupkyně Barbara Leeová návrh přednesla. Jen jeden demokrat hlasoval proti návrhu zákona.

„Po téměř 20 letech snažení jsme konečně jeden krok blíže ukončení nekonečných válek,” napsala na Twitteru Leeová.

Podporu tomuto kroku, který je do velké míry symbolický, vyjádřil tento týden i Bílý dům, což je vůbec poprvé v historii.

Vláda uvedla, že USA neprovádějí žádné vojenské aktivity, které by se právně opíraly čistě o AUMF z roku 2002 a jeho zrušení by proto pravděpodobně mělo minimální dopad na současné vojenské operace.

V Senátu by se návrh měl na stůl dostat ještě tento rok. Stále není jasné, zda by se pro něj demokratům podařilo v horní komoře sehnat dostatečnou podporu 60 hlasů.

Američtí zákonodárci se pokusí zrušit povolení pro válku v Iráku

Zahraniční

Lídr republikánských senátorů Mitch McConnell ve čtvrtek oznámil, že zrušení autorizace nepodpoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám