Hlavní obsah

Americká ochranka střílela do Iráčanů bezdůvodně, tvrdí armáda

Novinky, ČTK, The Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zaměstnanci americké bezpečnostní firmy Blackwater, kteří při incidentu v polovině září zastřelili v Bagdádu nejméně 11 lidí, zahájili palbu bez důvodu a použili nepřiměřenou sílu, plyne z šetření americké armády. V pátek o tom informoval deník Washington Post s odvoláním na vysoce postavené důstojníky ozbrojených sil USA.

Článek

Podle deníku tak vyšetřování americké armády potvrzuje závěry iráckých úřadů, že pracovníci firmy Blackwater 16. září jednali chybně.

"Bylo to jasně nepřiměřené a bylo to jasně chybné," řekl listu nejmenovaný vojenský důstojník. "Civilisté, na které se střílelo, neměli žádné zbraně, aby mohli opětovat palbu. A nestřílel ani žádný příslušník irácké policie či místních bezpečnostních jednotek," citoval důstojníka dále deník. Podle něj lidé z Blackwater použili kromě kulometů i granátomety.

Naši lidé se dostali pod palbu, tvrdí šéf ochranky

Šéf společnosti Erik Prince ale své lidi brání. Washington Post v pátek citoval z jeho podkladů, které si připravil pro úterní projednávání incidentu v americkém Kongresu. Podle nich se tým firmy dostal do palby ručních zbraní a samopalů a pět z 20 členů komanda opětovalo palbu.

Prince ve svých poznámkách podle listu tvrdí, že část střílejících Iráčanů měla policejní uniformy a popírá informace, že by do davu střílely i vrtulníky firmy, které nad místem incidentu kroužily.

Svědci: agrese byla nevyprovokovaná

Americká armáda se při svých závěrech opírá o videozáznamy incidentu a výpovědi svědků. Ti popsali nevyprovokovanou agresi lidí z Blackwater na skupinu Iráčanů v západní části Bagdádu asi kilometr a půl od místa útoku na diplomatický konvoj, který firma chránila.

Místní zaměstnanci firmy se podle listu o incidentu nechtěli s představiteli americké armády bavit, ačkoliv Blackwater vydal prohlášení, že na vyšetřování spolupracuje.

Irák odebral firmě licenci, připravuje nový zákon

Irácká vláda už firmě kvůli události dočasně odebrala licenci, nechala případ vyšetřit a připravuje kvůli němu nový zákon o soukromých ochrankách působících v zemi.

Podle Washington Post se americké ministerstvo obrany rozhodlo prověřit asi 7000 zbrojních licencí, které v minulosti pro Irák vydalo soukromníkům. Vydávání nových je zastaveno do té doby, než budou všechny stávající přezkoumány.

Americká armáda v Iráku vnímá soukromé bezpečnostní kontraktory, z nichž největší je právě Blackwater, velmi kriticky, napsal deník. Bezohledné chování soukromníků totiž ztěžuje život lidem v uniformách, protože obyčejní Iráčané jen těžko rozlišují, kdo je příslušník ozbrojených sil a kdo žoldnéř.

Firma Blackwater ročně vycvičí asi 40 000 lidí a v Iráku zajišťuje ochranu amerických diplomatů. Chování jejích zaměstnanců je ale stále častěji kritizováno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám